a város arca
Útvonal
VESZPRÉMI SÉTÁK
A Séd-völgy

Néhány évvel ezelőtt megszépült a Séd-völgy, mely azóta országos jelentőségű kirándulóhellyé vált. Veszprém ezen része azoknak ideális, akik szeretnének a programjukba egy békés, nyugodt sétát is beépíteni.

Kezdjük a sétát a Kopácsy-Friedler malomtól, majd haladjunk tovább: a Séd patakot követve megérkezünk a História kerthez. Itt elfogyaszthatunk egy kávét, ihatunk egy kis bort, vagy ehetünk valamit. Ha jól időzítjük érkezésünket, még egy szabadtéri előadást is elcsíphetünk. Elidőzhetnénk itt még egy kicsit, de most inkább induljunk tovább. Azért jegyezzük meg a helyet! Még mindenképp érdemes lesz ide visszatérni.

A Séd patak mentén gyalogolva megérkezünk a Szerelem-szigetre. A neve is mutatja, ez a hely ideális a romantikus páros sétákra. Leülhetünk a padokra, vagy megpihenhetünk egy fa árnyékában. De ne higgyük azt, hogy a Szerelem-sziget csak a turbékoló friss szerelmeseké! Bárki örömét lelheti a hely meghitt hangulatában. Sőt, a családosok elhozhatják gyermekeiket, hogy azok a Várostrom játszótéren szórakozhassanak, miközben a szülők a közelből egy padról figyelik őket.

A következő állomás a Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjai. Szent Margit, IV. Béla király lánya élt itt néhány évet, ezért a köznyelv a helyet csak Margit romokként ismeri.

Tovább követve a Séd patakot gyönyörű kerteken és parkos területeken vezet az utunk, amíg meg nem érkezünk a Szent István völgyhídig, azaz a Viaduktig. Az 1937-ben átadott, azóta többször felújított építmény Veszprém egyik fő jelképe. Ha itt balra kanyarodnánk, az állatkertbe jutunk, de most haladjunk tovább a patak mentén.

Meg is érkezünk hamarosan a Betekints-völgybe. Itt elsőként a Magyar népmesék játszótér kerül az utunkba. A hely az „A part alatt” című gyermekdal elemeit használja fel. Felnőtt fejjel is érdekes látni a három tarka macskát, a kévét kötő szúnyogot, és társaikat. A játszótér ezért különösen szórakoztató, nem csak a gyermekeknek, hanem a szülőknek is.

Tovább haladva megérkezünk a tóhoz. Ha nem fordítottuk el a fejünket a játszókertet látva, valószínű a fejünkben megragadt „A part alatt”-ot dúdoljuk magunknak háttérzeneként. A tó környékén sétálhatunk, nézhetjük a vízben úszkáló halakat, vagy a padokon üldögélve kapcsolódhatunk ki.

A környéken megtalálhatjuk a veszprémvölgyi apácák kolostorának romjait, vagy bemehetünk a hűvös Jezsuita templomba. Az utóbbiban kiállításokat láthatunk, de ha nagyon szerencsések vagyunk, egy koncertet vagy egyéb előadást is láthatunk.

Végül eljutunk a Laczkó-forráshoz., ahol egy szalonnasütés közben kipihenhetjük a hosszú gyaloglás fáradalmait. Ha még mindig sok az energiánk, felmehetünk a Gulya-dombra, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A kirándulás végén érdemes megpihenni. Messze jöttünk a belvárostól és a visszaút sem lesz rövidebb.

 

Horák János
Fotó: Babják Tamás