a város arca
Útvonal
KÖRNYÉKBELI ROMANTIKA
Tíz tuti kirándulóhely a Bakony és Balaton térségben

Ha épp nincs strandidő, vagy valami újra vágyunk, ezekre a helyekre mindenképp érdemes elmennünk a párunkkal, ha romantikázni akarunk. Figyelem! Nem csak párkapcsolatban élőknek!

Arra kértük a Bakony és Balaton Térség Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársait, ajánljanak néhány helyet a megyében, amit érdemes felkeresni. Íme a toplista.

Csobánc
A Csobánc valamiért annyira nem híres, mint testvér tanúhegyei, a Badacsony és a Szent György-hegy. Pedig ha felmerészkedünk a 378 méter magas tanúhegyre, akkor a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé. Csupasz és lapos tetejének köszönhetően kilátás nyílik északra a Sümegi vártól déli irányban a Balatonig, de tiszta időben, akár a légvonalban 100 km-re lévő pécsi tévétorony is látható. Gyulakeszi, Diszel és Káptalantóti települések között keressük.

Római-fürdő, Bakonynána
Valószínűleg ez az egyik legromantikusabb hely a felsorolásból, hiszen a Gaja-patak sziklái közé szorult vízesés és rengeteg szikla látványa egyedinek számít a térségben. Mivel nem sok hasonló van a környéken, mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen a nyári kánikulában egy hűvös erdei séta mindenkire kellemesen hat. Egyébként az elnevezésnek semmi köze nincs a rómaiakhoz és soha nem is működött itt fürdő. Jásd és Bakonynána felől közelítsünk!

Veszprém
Ha minden kötél szakad, maradjunk a királynék városában! Az utóbbi években rendkívüli felújításokon ment át a belváros, így ha még nem tettük, fedezzük fel boltíveit, lejtős szűk utcáit, új fagyizóit, lépcsőit, csodálatos panorámát nyújtó kilátópontjait. Tippként érdemes megnézni a vehir.hu videó sorozatát a városról! Nem lehet megunni!

Tapolca
A Malom-tó partján andaloghatunk kedvesünkkel, majd este egy étterem teraszáról gyönyörködhetünk a szépen kivilágított parkban. Különleges helyszínen, a település szívében található a Tavas barlang, melynek egyes részeiben csónakázhatunk és élvezhetjük a rendkívül tiszta levegőt.

Borostyán-kút kápolnája és kálvária, Bakonybél
Zirc közelében található a település, ahol minden bizonnyal a leghíresebb zarándokhely a kápolna. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kicsiny, kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike, tehát már ezért is érdemes felkeresni! Ha erre kirándulunk, békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelhetünk.

Essegvár, Bánd
Itt igazán kettesben lehetünk társunkkal, hiszen nem számít még olyan híres kirándulóhelynek, mint a fent említettek, ezért ha tényleg csendre és szép kilátásra vágyunk, hódítsuk meg a várat, ahova kis turistaút vezet a faluból. Veszprémtől csak 12 km nyugatra.

Zirci Arborétum
Ide kell jönnünk, ha patakokra, mókusokra, a környék faunáját és különlegességeket is bemutató parkban sétálnánk. Az arborétumot a Cuha-patak szeli át, a bejáratnál egy kis tavat táplálva. Az itt úszkáló vadkacsákon kívül még sokféle madár röptét és hangját figyelhetjük meg az ösvényeken sétálva. Védett a növénykert kétéltű és denevérfaunája is, a mókusokon kívül időnként őzek is megjelenhetnek! Igazi romantika.

Thury-vár, Várpalota
A Bakonyban található fellegvár építése a XIV. század elejére tehető, amely ma is izgalmas lehet, ha várakat szeretnénk nézegetni. A hagyomány szerint Mátyás király is járt itt az Újlaky család vendégeként. Éppen ezért gyakran emlegetik az igazságos király barátja, a vár tulajdonosáról Újlaky-várnak is, a török kor híres várvédő kapitánya nevéről elnevezett Thury-vár elnevezés mellett is.

Balatonkenese
A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan Balaton-parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magas partról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. Előtte parti séta, fagyi, lángos. Szinte kötelező!

Somló vára
E magányos, ma már alvó tűzhányó hegy megannyi izgalmat, színes emléket ígér az erre járó vándoroknak. A csúcsra felkapaszkodva még most is érezhetjük a Somlói vár egykor impozáns erejét, nemes kisugárzását. Innen kitekintve szemünk a környező táj határtalan, szépséges látványával találkozik. Feltöltődünk. A vár Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. Az autóúttól haladva gyalogosan normál tempóban fél óra-háromnegyed óra alatt a hegy lábától el lehet érni. Várnézésre, kirándulásra és kilátásban gyönyörködésre ajánljuk!

 

Gesztesi Ákos
Fotók: internet