a város arca
Helyi érték
PÓKECZ SZILVIA
Tudatosság, életöröm, harmónia

Kell egy hely – kell egy közösség

Azt hisszük, „városi legenda”. Azt hisszük, hogy velünk soha nem fordulhat elő. Hiszen tulajdonképpen minden rendben van. Igen, nekünk ennyire futotta, kábé negyven éves korunkra itt tartunk, ez van. De mégis ott motoszkál valami a fejünkben: Valóban jó ez így? Ez a maximum?! Hogyha… Vagy ha… - Aztán egyik pillanatról a másikra összedől minden. De szerencsére nem vagyunk egyedül…

Pókecz Szilvia life coach. Nyersfordításban „élet edző”. Valaki, aki azon dolgozik, hogy segítsen megtalálni a helyes utat, amikor eltévedünk lelkünk labirintusában. Szilvi másik (el)hivatása a tánc. Hisz a zene, a mozgás, a kapcsolódás felszabadító erejében. Talán ez a titka hihetetlen nyugalmának...

– Mit jelent – a manapság olyan trendin hangzó – life coach-nak lenni?

– A life coach hasonló, mint egy pszichológus, mégis nagyon más.  A coaching egy időben behatárolt, cél-és eredményorientált beszélgetéssorozat. Többnyire 4-6 alkalom elegendő ahhoz, hogy közös erővel feltárjunk egy nehéz élethelyzetet vagy egy elakadást, és megtaláljuk azokat a megoldásokat, melyek kiutat jelenthetnek ebből. A coach főként kérdéseket alkalmaz azért, hogy az ügyfél a saját erőforrásait, képességeit figyelembe véve megtalálja a számára legjobb megoldást. A mi célunk az, hogy önállóvá váljon az „edzettünk”, ezért fokozott figyelemmel igyekszünk elkerülni a segítőtől való függőség kialakulását.

– Talán a tánccal is valami hasonlót szeretne elérni?

– A szakrális körtánc, a Nia vagy éppen a szabad tánc mind a magunkhoz vezető utat mutatják meg nekünk. Ahhoz, hogy átadja magát valaki a zenének és a mozgás örömének, nyitnia kell. Nyitnia Önmaga felé, mások felé, az ilyenkor felszabaduló energiák felé.

– Veszprém és a veszprémiek mennyire nyitottak erre?

Nyilván ez személyiségtől is függ, de azt tapasztaltam, hogy itt lassabban nyílnak meg az emberek az ilyen lehetőségek felé. Szerencsére azonban többen is vagyunk, akik hasonló tevékenységekkel foglalkozunk, és bízom abban, hogy közös erővel még közelebb tudunk jutni a veszprémiekhez.

 – Egy ideig Budapesten élt. Mi hozta vissza Veszprémbe?

– Rájöttem, hogy én itt vagyok otthon. Veszprémben, a Balaton-felvidéken, a Káli medence közelében. Hiszem, hogy nem véletlen az a hely, ahová születünk, vagy ahová az élet visz minket, mert ott van a feladatunk és annak megvalósításához minden támogató erőt ott kapunk meg.

– Hogyan érti ezt?

– Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor felteszi magának a kérdést: „Miért vagyok itt? Mi is az életem értelme?” Ez velem is megtörtént, és úgy gondolom, hogy mindenkivel meg fog történni előbb vagy utóbb. Szeretnék ott lenni, ha a válasz megtalálásához segítség kell. Itt Veszprémben, az ittenieknek. Hiszem, hogy személyes példánkkal tudunk támogató erőt adni egymásnak, hogy türelemmel, lépésről lépésre haladva kövessük szívünk hangját, és legyen bátorságunk megtenni azt, amire mindig is vágytunk. Zárójelben megjegyzem, hogy eredetileg közgazdásznak készültem…

– Most merre visz az út? Mire készül?

– Segítőtársaimmal együtt nagyon fontosnak tartjuk a közösség erejét. Éppen ezért nagyon szeretnénk egy helyet, ahol mindenféle önismereti lehetőséget elérhetnének a veszprémiek és természetesen a környékbeliek is. Egy olyan helyet, ahol a jógától kezdve a táncon át egészen egy jó könyvig, vagy beszélgetésig megtalálhatná az útkereső önmagát. Szerintem ez hiányzik még nagyon a városnak. Bízom benne, hogy az erre irányuló szándékaink és erőink hamarosan találkoznak, és összefogással létre tud jönni ez a közösségi hely.

 

NÉVJEGY
Pókecz Szilvia

Iskola: Közgazdaságtudományi Egyetem
Munkahely: önálló tevékenység
Család: 3 gyermek édesanyja
Kedvenc étel: epres tiramisu
Kedvenc ital: mentás limonádé
Kedvenc könyv: Eckhart Tolle: A Most hatalma
Kedvenc film: Tavasz, nyár, ősz tél … és tavasz
Kedvenc utazás: tengerpart
Kedvenc helyed Veszprémben: Veszprémvölgy
Mit tart "veszprémikumnak”: nyári fesztiválok
www.tanc-coaching.hu 

 


"MILYEN PÓKECZ SZILVIA?"

Varga Dóra jógaoktató, Nia- és szakrális-körtánc vezető gondolatai:

„Szilvinek köszönhetem, hogy megismerhettem a szakrális körtáncot az Örömünnep alkalmával. Rögtön megragadott ez a tánc, ahogy lehetőségem nyílt rá, el is végeztem nála egy tanfolyamot. Csodálom őt, amiért ilyen önzetlenül adta át a tudás-információ-tapasztalat »csomagot«, amelyet több évtizeden keresztül szerzett meg. Ezt ritkaságnak tartom. Szilvi ezzel a fajta önzetlenségével engem »felemelt«.”

 

Szegedi Nóra
Fotó: tanc-coaching.hu