a város arca
Útvonal
VESZPRÉMI SÉTÁK
Séta a belvárosban

Veszprém városa sétára termett. Dombokon és völgyekben haladva megannyi apró csodára bukkanhatunk, s így ismerhetjük csak meg igazán a települést. Kezdjük a sétát a belvárosban, Veszprém dobogó szívében, ahol egész nyáron színes programokkal és rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

A Szabadság térről induló belvárosi sétánk vegyes látnivalókat kínál. A XX. század második felében Veszprém hatalmas átalakuláson ment át, új városközpont alakult az akkor kialakított sétálóutca körül. Az új központban szinte teljesen eltűntek a kisvárosias házak, helyettük az akkori, talán téves, megalomán elgondolás alapján megyeszékhelyhez illő szocreál épületek emelkedtek. A rendszerváltás után azonban egyértelművé vált, hogy az új belvárost Veszprémhez illő hangulatos, családias, könnyed városrésszé kellene átalakítani.

Állandó kiinduló helyünkről, a Szabadság térről a Szürkebarát borozó melletti kapualj alatt átsétálva induljunk a belváros felderítésére! A zegzugos Fortuna, a Gizella és a Sarolta udvarok kávéházaiban megpihenve bepillanthatunk a helyiek mindennapjaiba, lépcsőről lépcsőre járva szépen felújított épületekben üzletek sorát találjuk. A Mestermű Galéria kiállítása egész évben várja a látogatókat.

A belvárosi üzletek mellett elhaladva a város főterére érkezünk, amely a mindennapi élet valódi színtere városunkban. A tér padjain nyüzsgő élet folyik, a fiatalok délután itt adnak egymásnak találkozót, alkalmanként térzene várja az érdeklődőket. Somogyi József Három grácia szobra egyben szökőkút is, mely gyakran pancsoló gyerekekkel teli. A sétálóutcává vált Kossuth Lajos utca kettős képet tükröz. Északi oldalán patinás épületek sorakoznak, a másik felén viszont a magyar szocreál építészet “remekei” várják a látogatókat. Ezek közül is kiemelkedik a Húszemeletes, amely helyén valaha hangulatos kis polgári házak álltak. A veszprémi főposta is itt, a téren található. Mindenestre a Kossuth utca lejtőjének mindkét oldalát rengeteg üzlet, iroda foglalja el, a kávéházak árnyas teraszai nyáron kellemes időtöltést kínálnak. Az utcában található a város evangélikus temploma, melyet az elmúlt években újítottak fel.

Az utca végén jobbra fordulva – az árkádok alatt – újra a Szabadság térre érve, szemben látjuk a Kapuváry-házat, Veszprém egykori városházáját. Innen balra kanyarodva a Lackó Dezső Múzeum, az Erzsébet liget felé folytathatjuk sétánkat, egyenesen tovább a színházhoz érünk, jobbra fordulva pedig az óváros, a veszprémi vár hívogat minket.

Persze a belvárosba nemcsak a múzeumok, az épületek és a szórakozóhelyek miatt érdemes betérni. A májusi Gizella napokkal megkezdődik Veszprémben a nyári szezon. Rengeteg koncert, fesztivál és más egyéb program várja a látogatókat. A veszprémFest ideje alatt világsztárok adják át egymásnak a kulcsot, míg a rendezvény hivatalos kísérő programján, a Rozé, Rizling és Jazz Napok alatt az Óváros téren a környék legkiválóbb borait kortyolgathatjuk kellemes jazz, funky, soul és blues muzsika mellett. Az Utcazene fesztivál a Kossuth utcától a várig megtölti az egész várost zenerajongókkal és zenészekkel. A sort a világhírű hegedűművész, Auer Lipót emlékére életre hívott Auer Fesztivál folytatja, de lehetne még hosszan sorolni a programokat: zenélő udvar, folklór parádé, kirakodó vásár, színházi fesztivál színesíti a mindennapokat.

Egy dolog biztos, Veszprém belvárosa minden korosztálynak és érdeklődési körű embernek tartogat valamit, ami miatt szívébe zárhatja ezt a várost. Nagyon régóta leginkább a Balatonról feljövő turisták látogatnak ide, ha éppen nincs strandidő. Azonban a rengeteg fesztiválnak hála változik ez a helyzet, és Veszprém lassan egyre több ember fő utazási célpontjává válik.

 

Vportré
Fotók: Domján Attila