a város arca
TÁRLAT
Építészet - bizalmi munka

Mindig is nagyon érdekelt, hogy milyen viszonyban van egy tervező a megrendelővel, a kivitelezővel.  A kivitelezővel szemben milyen viszonyt épít ki? Mennyire hajtja be az elképzeléseit rajta? Az anyagminőség, munkaminőség mennyire számít?

Na és a megrendelő oldala? Minden munkát elvállalsz? Ki az ideális megrendelő? Mennyire aktív kapcsolat ez a munka végéig? Utána?

A személyes megbízások (családi ház, nyaraló, kis cégek székhelye, magán múzeumok...) csak a legteljesebb bizalomra épülhetnek. Általában először találkozik egymással a két ember, és mégis, nagyon rövid időn belül ki kell épüljön közöttük a kölcsönös bizalom, különben rossz lesz a végeredmény, a ház. Sajnos ez a kapcsolat gyakran biceg, meg is látszik a magyar családiház-építészeten!

A kivitelező és az építész látszólag egy érdekkörben van: jó végeredményt akarnak elérni. Azonban ez a jó mást és mást jelent számukra, és a beruházás további szereplője (építtető, beruházó, műszaki ellenőr...) számára is. Az építész azt szeretné, hogy a terve valósuljon meg, a kivitelező abban érdekelt, hogy a lehető legnagyobb haszna legyen, és így tovább!

Egy ideje nem lehet megnevezni egy nem magánházba betervezett dolgokat konkrétan, körül kell írni, nehogy versenyelőny jelenjen meg bárki számára. Sejthetik, hogy ez a fentiek fényében mit jelent – a kivitelező általában a legolcsóbb, de műszakilag még megfelelő anyagot kívánja beépíteni, a tervező, aki jó esetben összeválogatja design alapon is a dolgokat, hoppon marad. Ilyenkor elindul egyfajta egyezkedés, de a tervező kezében nincs igazi adu.

A megrendelők sokfélék, mint a tervezők. Számomra, mint mondtam, a bizalom az első. Nem fontos, hogy mindenben egyezzen a véleményünk, de lehessen vitatkozni és a döntések legyenek lehetőleg véglegesek. Gyakran fordul elő az, hogy pl. egy házaspár egymással is vitában áll, és a tervező rájön, hiába akar megfelelni, mindkettőjüknek sehogyan sem fog tudni.

Közel sem vállalunk el minden munkát! Kellett volna már álrómai 1200 négyzetméteres villát tervezni és hobbit házat is. Ezeket majd megtervezi más, az ilyen megbízók úgyis megingathatatlanok!

A kivitelezés során sok építtető elbizonytalanodik - nem látja a végét, de lát valamit, és az más, mint amit elképzelt. Ilyenkor órákon át tart a magnyugtatás. Az elkészült munka általában nagy ünnep, aztán a ház magára marad a megbízóival. A középületeknél persze más a helyzet: a Fugában tegnapelőtt voltam utoljára.

A kérdéseket feltette: Pethő Imre, Poller Imre