a város arca
ITTMOST BLOG
PEKLI MÁRTON
Szükségünk van az emberi találkozásokra

A webshopok elterjedésével látszólag úgy tűnhet, a kereskedelem a digitális platformon is megél. Valójában az eladás-vétel is még mindig offline működik a legjobban. Pekli Mártont kérdeztük tapasztalatairól.

A vírus miatt az utóbbi hetekben belaktuk az online platformot. Kénytelenek voltunk jobbára csak az internetes világban működni, amitől sok és hathatós segítséget kaptunk. Az alkalmazások hátterét adó netes rendszer - bár kényszerből - nagyot fejlődött és bizonyított is. Akár későbbre tervezett, akár már folyamatban lévő fejlesztések gyorsultak fel, valósultak meg idő előtt, viselkedések, szokások változtak hirtelen, a hatékonyság javult, sok minden racionalizálódott. Mindezek ellenére véleményem szerint nem kizárólagosan jó irány az online térbe visszahúzódni. Mert a végén robotok fognak beszélgetni egymással. Szükségünk van az emberi találkozásokra. Emberek vagyunk, érzésekkel, érzelmekkel tele. Szükségünk van egymásra.

Jó pár évvel ezelőtt Marokkóban jártam, és a piacon találkoztam egy öreg arabbal. Cserzett napbarnított bőre, teljesen ősz haja, égszínkék szeme volt, és színes kövekből, mint cukorkákból drótból ékszereket készített. Nagyon megtetszett, amit csinált, venni akartam tőle a kislányomnak egy karkötőt. Megmondta az árát, én pedig fizettem volna. Nem fogadta el, ő kérte, hogy alkudjak nála. Az alkudozás és a közben kialakuló emberi kapcsolat, beszélgetés volt számára a lényegesebb. Az arabok jó üzletemberek, kiváló kereskedők. Tudják, nem csak a pénz a fontos. Talán ennél fontosabbak az emberi kapcsolatok, egymás és magunk megismerése, mert attól leszünk igazán gazdagok.

Cégünk üzleti ingatlanokkal foglalkozik. Technikailag hagyatkozhatnánk kizárólag  az internetre: egy weboldalra tennénk az összes szükséges információt, programozhatnánk őket, és gyakorlatilag a robot mozgatná az üzletet. De nekünk és az üzletfeleinknek - bizton állíthatom - nem erre van szükségünk. Fontosak az emberi interakciók, a személyes, hiteles jelenlét. Ez olyan, mint a tánc, ahol a nő és a férfi kapcsolódik egymáshoz, érzik egymás mozdulataiból a másikat.

Mint ahogy jó egymással ezt a beszélgetést is egy kávézóban folytatni, nem egy kávé automata előtt és nem a robotom megy a kávérobothoz. A világ ettől szép és színes, hogy különbözőek vagyunk és megtanuljuk megérteni, elfogadni a másik embert, a sajátunktól esetleg eltérő véleményt, látásmódot. Talán nem utolsó sorban a hogyan-t is: az Élet iránt érzett szeretettel, hittel és alázattal.

Pekli Márton
Kereskedelmi, ipari ingatlanok fejlesztése, adásvétele, tanácsadás
Fotó: Kovács Bálint