a város arca
Arcvonal
PORGA GYULA
Veszprém egyik szimbóluma

 

Porga Gyula polgármester szerint városunk egyik jelképe lett az állatkert a völgyhíd, a kézilabdacsapat és a vár mellett. Sokan csak a tigrisek, zebrák miatt jönnek el, vagy jönnek vissza hozzánk.

 

– Veszprém nagyon színes turisztikai térképén hol helyezné el az állatkertet?

– Sokan azonosítják Veszprémet az állatkerttel. Sokan csak ezért térnek be hozzánk, vagy látogatnak vissza évről-évre, hogy megnézhessék a tigriseket, az oroszlánokat, a makikat, a zebrákat. Ezért nyugodtan mondhatom, Veszprém egyik szimbóluma lett az állatkert a kézilabdások, a vár és a  völgyhíd mellett.  Méréseink szerint az utóbbi esztendőkben a leglátogatottabb turisztikai attrakciónk a vadaspark. Gondoljunk csak bele, évente 250 000 látogató keresi fel a veszprémi állatkertet.

– Családapaként, veszprémi polgárként látogatja az állatkertet?

– Három gyerekem van. Ez mindent elárul…, nem lehet nem látogatnunk az állatkertet. Évente többször megyünk ki az egész családdal, és mindig valami újjal találkozunk, valami új fejlesztéssel, új állattal. Ezért is alakult úgy, hogy mindig más állat a család kedvence. Jelen pillanatban a madagaszkári vörös vari a favorit. Most azon megy a vita, hogy melyik állatot fogadjuk örökbe.

– Említette, hogy folyamatosan változik, újul az állatkert. Ezt miként érik el?

– Az állatkert önállóan gazdálkodó gazdasági társaság, pontosabban nevezve közhasznú társaság (kht.). Nagyon jó lépésnek tartom, hogy a ZOO évekkel kikerült az önkormányzati irányítású intézmények sorából, és nagyobb mozgástérrel rendelkező közhasznú társasággá alakult. Így ugyanis jobban megállja a helyét a piacon, hatékonyabban reagál a piaci változásokra. Rugalmasabb, erősebb lett, ma már saját erejéből tud fejleszteni. Ennek is köszönhető  az állatkert fejlődése. Ehhez az alapokat Sigmond István igazgató hozta létre, jelölte ki az irányokat, a jelentős fejlesztéseket pedig a jelenlegi vezető, Török László hajtja végre, koordinálja.

– Mi mindebben az önkormányzat szerepe?

– Tulajdonosként az a szerepünk, hogy kijelöljük a célokat, ellenőrizzük azok megvalósítását, valamint ebben a folyamatban segítsük a vezető munkáját. Nagyon fontosnak tartjuk az állatkertet, ezért kiemelt figyelemmel kísérjük az ott zajló tevékenységet. Látjuk, hogy országos szinten hatalmas verseny alakult ki az állatkertek között, ám Veszprém előnye a gyönyörű természeti környezet és a sikeres múlt. Ezt kiegészíti a hatékony menedzseri munka, ami jelen pillanatban állandó fejlesztést jelent. A város a turisztikai cégének egyik tulajdonosaként az állatkertet is bevonta a város turisztikai munkájában, megújulásába. Évente pedig fix összeggel, jelen pillanatban 60 millió forinttal támogatja munkáját. Az a célunk, hogy folyamatosan fejlődjön az állatkert, folyamatosan növelje vagy tartsa meg látogatói létszámát, és továbbra is úgy gondoljanak rá, mint Veszprém egyik jelképére.

 

Pethő Imre

Fotó: Babják Tamás