a város arca
Magyar Mozgókép Fesztivál
Mozgókép
Csemegézni, válogatni kell, elmerülni a fesztivál kavalkádban

Mintegy 120 program várja a közönséget 4 nap alatt a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Muszatics Péterrel, a fesztivál programigazgatójával beszélgettünk és kértük, ajánljon néhány programot a rengeteg vetítés mellett.

 

Rendkívül bőséges a választék a fesztivál négy napjában.

Az volt a célunk, hogy egy sokszínű, izgalmas kavalkádot hozzunk létre. Többek között 43 darab animációs és kisjátékfilmet is vetítünk. Csemegézni, válogatni kell, elmerülni a fesztivál kavalkádban. A nézők ebben a négy napban képet kaphatnak a magyar film jelenlegi helyzetéről.

Veszprém többször volt színtere forgatásoknak. Ez is megmutatkozik majd a fesztiválon?

Jancsó Miklós, a magyar filmművészet legnagyobb alakja 100 éve született. Művészete sok szállal kötődik a Balaton-felvidékhez és Veszprémhez. Ez a legmarkánsabban a Fényes szelek című filmben mutatkozik meg, melyet a veszprémi várban forgatott 1968-ban. Természetesen fontos helyet szánunk neki a fesztivál programjában, hiszen ebben az időben egy Magyarorságon eddig nem látható francia  portréfilm is készült Jancsó Miklósról, amit szintén bemutatunk az eseményen.
Egy Jancsó kiállítás is lesz az Óváros téren és egy Jancsó séta is indul, melyben felidézzük a Fényes szelek forgatási helyszíneit. Pénteken 13 órától folyamatosak lesznek a Jancsó programok.

A műsorfüzetet lapozva gasztroprogramokkal is találkozhatunk. Ezek hogyan kapcsolódnak a filmekhez?

1971-ben készült a Szindbád című film Krúdy Gyula novellái alapján, Huszárik Zoltán rendezte, Latinovits Zoltán a főszereplője. Természetesen ezt is levetítjük. Az Óváros téren szombat este Latinovits Zoltánról szervezünk beszélgetést, melyen Frenreisz Károly is részt vesz.0

Krúdy óriási ínyenc volt, Latinovits Gundel Károly unokája, így ő is értett a témához. A Szindbád című filmben fantasztikusan fényképezve jelennek meg ételek: húsleves, velőscsont, táfelspicc. Hat környékbeli étterem csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, így a közönség nem csak a vásznon láthatja ezeket az ételeket, hanem meg is kóstolhatják azokat.
Pénteken este az Oliva Étteremben pedig Huszárik Katával lesz beszélgetés, közben finomabbnál finomabb Szinbád fogások kísérik az estet.

A mozizás gyakran családi program. Itt is lesz erre lehetőség?

Az volt a célunk, hogy a gyermek és ifjúsági programok is sok színűek legyenek. Ehhez kértük a KEDD Animációs Stúdiós segítségét, melyet a zseniális, veszprémi kötődésű M. Tóth Géza működtet. Olyan nagyszerű alkotások tartoznak hozzájuk, mint például a Bogyó és Babóca. A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon kooperálva pályázatot hirdettünk 1,5 perces, telefonnal elkészíthető filmek készítésére Mobil Balaton címmel, ennek díjátadója és vetítése is a fesztiválon lesz. A 35 éves Macskafogó is a műsor része, amit beszélgetés követ Ternovszky Bélával, a film rendezőjével. Minden korcsoportnak garantáljuk az érdekes programokat.

 

Cseh Zoltán