a város arca
Zöld jövő
Poller Imre
Zöld jövő - kultúra váltás

Tíz éves a Veszprém Portré, Veszprém online kulturális kiadványa. A tíz év tematikus számai országon belül is sok  olvasót vonzottak, az internet egész Földet behálózó világában eljutottak minden kontinensre is, további híveket szerezve a lapnak, illetve Veszprém városának is.

 

A tíz év hamar eltelt, ám mégis hosszú idő - sok minden változott azóta, felgyorsultak az események, egy új kultúrakép erőteljes kibontakozásának lehetünk a tanúi. A hagyományos kultúrakép folyamatosan változik, bővül, hangsúly eltolódásokat tapasztalhatunk. Egyre jobban terjed a zöld gondolkodás, a környezetkultúra egyre fontosabbá válik. Az un. civilizált világban terjed a depresszió, a kiégés szindróma, nagyarányú az alkohol- és kábítószer fogyasztás. Valami hiányzik, s jönnek a pótszerek. A járvány helyzet még rontott a helyzeten: sokan félnek a jelenben, félnek a jövőtől. 

Kik nem félnek? Akik lelkileg egészségesek, szép és erős belső világuk van, van bennük igazi szeretet. A lelki egészség döntővé vált: ma már tudjuk, a testi betegségeknek is lelki, érzelmi okai vannak. Egyre többen ismerik fel, az igazi szeretet világa az emberi létezés más dimenziója, a létezés teljességet adja - hívhatjuk abszolút valóságnak is. Sokan vágynak egy természet- és szeretet alapú világra A természet is felértékelődött: az ember megnyugvást talál benne, átélheti a harmóniát, teljességet, ez jó alap az igazi boldogsághoz. Az ember egyik feladata is az, hogy alázattal viszonyuljon a természethez, ne akarja kihasználni azt. Egy ilyen kultúra az ember megmaradását, kiteljesedését szolgálja, harmóniában a Földdel, az élő- és növényvilággal is. 

Mi veszprémiek szerencsések vagyunk, hiszen közelünkben a Balaton, Bakony, élvezhetjük a víz, az erdők gyógyító hatását, a természet nyugtató harmóniáját. Térségünk az utóbbi időben különösen felértékelődött, az ország minden részéből költöznek a Balatonhoz, Veszprémbe és környékére.

 Az emberi kapcsolatokban azt látjuk, hogy az egos kapcsolatok, közösségek bomlanak, az egotlanított, szeretet alapú kapcsolódásoké a jövő. 

Megkaptuk a teremtés lehetőséget, hiszen emberi kapcsolatainkat is mi teremtjük - az ego terheit lerakva tiszta énjeink összekapcsolódhatnak, közösen szárnyalhatunk, energiánk összeadódnak, sokszorozódnak. Nagyon fontosak a mindennapok, hiszen itt dől el egy ember élete. Meghatározó a mindennapok kultúrája - a természet- és szeretet alapú világ minden nap megadja a kisebb-nagyobb örömöket az ember számára. 

A jövőben a Veszprém Portré is egy ilyen kultúra kép jegyében kívánja folytatni tevékenységet. Összekapcsolódva rendezvényekkel, a rendezvényekhez  tematikus számokat készítve. Fontos cél a csapatépítés, egy olyan közösség létrehozása, amely a lapot készíti, részt vesz a rendezvények szervezeseben. Már eddig is több olyan embert megismertünk, akik jól tudnak írni, szervezni, hasznos tagjai lehetnek egy ilyen baráti társaságnak. Ez a koncepció hosszú távon működőképes, az ember kiteljesedését szolgálja. 

 

Szöveg: Poller Imre
Fotó: Polgár Martina