a város arca
Tárlat
Tungli Zsuzsanna
Meséből mesébe

Rajzain képzeletbeli erdők, tájak nyernek formát, amit sokszor a valódi természet, a Bakony ihlet. Tungli Zsuzsanna grafikussal beszélgettünk, röviden. 

 

Sajátos képi világ, egyfajta meseváros jellemzi grafikáidat. Hogyan alakult ez ki?

Semmiképpen nem volt tudatos alakítás eredménye ez a fajta stílus. Amikor tinédzser koromban elkezdtem rajzolni, már rögtön ilyen aprólékosan kidolgozott rajzokat készítettem. Persze az idők során csiszolódott a képi világ, talán még „díszesebb” lett, mint korábban.

Az erdők világa a Bakony hatása?

Igen, a Bakony, de más hegységek világa is, akár Magyarországon, akár külföldön. Aktív túrázó vagyok már vagy húsz éve, és biztosan hatással vannak a különböző tájak a rajzaimra. Sokszor túra során ugrik be egy-egy erdőrészlet láttán, hogy ebből a látványból kiindulva lesz egy kép.

Néhány évig nem rajzoltál, majd újrakezdted. Mi mozgatott?

Nem volt semmi különösebb indoka annak, hogy tíz évig nem rajzoltam, mint ahogy annak sem, hogy újrakezdtem. Egyszerűen nem volt, majd ismét lett inspirációm rajzolni. Ami nagy változás történt közben, hogy míg korábban fekete-fehérek voltak, kihagyás után határozottan színesek és vidámak lettek a rajzaim.

Most elégedett vagy? A Művész Céh is beválasztott tagjai közé.

Nagy öröm számomra, hogy egy kreatív közösség, a Művész Céh tagja lehetek, mint grafikus, már hatodik éve. A saját magammal való elégedettség már más kérdés. Mindig vannak új ötleteim és gondolataim, amik visznek előre, és új grafikák elkészítésére ösztönöznek.

https://www.tunglizsuzsanna.hu/
 

 

 

Szöveg: Pethő Imre - Poller Imre
Képek: Tungli Zsuzsanna