a város arca
Magyar Mozgókép Fesztivál
Hazai filmek négy napon keresztül
A magyar mozgókép új ünnepe

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált június 23-26. között. 

 

A hazai filmek új ünnepén három városban - Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban-, öt kategóriában, nyolc helyszínen 84 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. Szabadtéri vetítésekkel, filmpremierekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket.

Június 23-án az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza. 

Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik, így minden bizonnyal a fesztivál egyik legemelkedettebb pillanata lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című 1975-ös filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. Muszatics Péter programigazgató az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet - ebből 4 premiert -, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet - köztük 2 premiert -, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek. Kiemelte, 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal tiszteleg a klasszikus előtt. Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdag filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

Nyolc magyar film - négy nagyjátékfilm, három tévéfilm és egy dokumentumfilm - premierjét is a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják. A fesztivál nyitófilmjét, az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot először Veszprémben láthatja a közönség, és premier előtt vetítik Nagy Dénes Ezüst medve-díjas alkotását, a Természetes fényt. Herendi Gábor új filmje, a Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló Toxikoma szintén a fesztiválon debütál, csakúgy, mint Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka és Krasznahorkai Balázs apa-fiú története, a Hasadék.

A Szindbádtól az Akik maradtakig számtalan jó film készült irodalmi mű alapján. Sok kortárs hazai mű is megérdemelné, hogy vászonra vagy képernyőre kerüljön. Ezért június 25-én 15 órakor Veszprémben az Óváros téren a Filmio Fröccsteraszon a Magyar Mozgókép Fesztiválon – melynek háziasszonya Prokopp Dóra - a Filmre vele! program keretében filmes szakemberek olyan elismert írók, mint Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós egy-egy művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre. A művekből Vecsei H. Miklós olvas fel részleteket, a moderátor Lévai Balázs. 

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2021. június 25-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül sor. 

A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Toxikoma, a HAB, az Így vagy tökéletes és a Hasadék versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. Horvát Lili, Herendi Gábor, Dombrovszky Linda, Felméri Cecília és Nagy Dénes a legjobb rendező díj öt nevezettje, Kerekes Vicát, Stork Natasát, Gubás Gabit, Béres Mártát és Hámori Ildikót jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában, míg Gáspár Tibor, Fekete Ernő, Molnár Áron, Molnár Levente és Bán János közül kerül majd ki a legjobb férfi főszereplő. Idén a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is kiosztanak. 

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a fesztivál honlapján kell megtenni: https://mozgokepfesztival.hu/