a város arca
Tárlat
Szitási Zsuzsi
A tapasztalt valóság visszatükröződései

Festés, rajzolás, azok közzé tétele, feldolgozása mind-mind újabb tárlatokat nyit számunkra – foglalta össze önmagát Szitási Zsuzsi képzőművész.

 

Festményeid egyfajta léleklenyomatok, egyfajta belső utazásról árulkodnak. 

A tájképeim az impresszióimat tükrözik, bár mindegyik mögött van egy konkrét térélmény. Nagyon szeretem a Balaton széles horizontját, a fények tükröződést, ennek megjelenítéséhez aranyfüstöt is szívesen használok az akril képeimen. Az akril mellett akvarellel szeretek festeni. Az akvarellezés rengeteg teret ad a spontaneitásnak, nagyon inspirál a pár mozdulattal való képalkotás, egyfajta letisztulás egy ilyen folyamat, engem nagyon kiélesít. Ezen a vonalon a kínai tusfestés inspirál, célom a legkevesebbel megkomponálni a jellemző nézetet. Virágokat festek ebben a szellemiségben, ami egy kontemplatív jelenlétbe visz.

A lelek-kepek.blogspot.hu hogyan működik? Mi a célod vele?

2015-ben indítottam ezt a blogot, akkor még teljes állású rajztanárként dolgoztam a közoktatásban, de már elindultak az önálló projektjeim. Nyaranta képzőművészeti táborokat vezettem, különböző rendezvényeken tartottam művészeti eseményeket, mint a Varázs Veszprém, és a komáromi Mediawave. A kiállításaim anyagai is erre a blogra kerültek fel. A 2017-előtti felnőtt és gyermek alkotóköreim fotói is itt láthatóak, ez egy fotó dokumentációs forma számomra, olykor hivatkozásként használom. 
Most nagyrészt a Facebookra töltöm fel a képi dokumentációt, széttagolva a tevékenységi köreim szerint. Önálló oldalon mutatom be a felnőtt csoportjaim munkáját, a Rajzszakkör címen, a gyerek csoportok a Játék a színekkel címet kapta. Van két saját alkotásaimat bemutató oldal, a Galéria – ahol a festményeim láthatóak, és a Nemez Varázs, ahol a textiles munkáimról vannak fent fotók.
Igyekszek minden héten új képeket feltölteni az oldalaimra, így bepillantást adok a szülőknek a gyermekeik alkotófolyamatairól, illetve itt népszerűsítem az egyedi alkotófolyamat szépségét, és örömét, ami fantasztikus stressz- és szorongásoldó is.

Nyitott műtermet tartasz fenn. Miért?

A Nyitott műterem a helyszíne a felnőtt és gyermek alkotóköröknek, és persze a saját festészeti munkámnak, illetve itt tekinthetőek, és vásárolhatóak meg a képeim is. Ugyanakkor ez egy védett tér az alkotáshoz, ahol biztosítom az eszközöket, anyagokat, és persze az inspirációt az alkotói folyamatokhoz. 
Rajzolás, festés, mintázás közben mélyen kapcsolódunk érzéseinkkel, sokszor új távlatok nyílnak előttünk. Erőt és bátorságot merítünk a kreatív folyamatokból, ami önbizalmat ad. Nem másolunk, hanem alkotunk, mert mindannyian másként tükrözzük vissza az általunk tapasztalt valóságot. Az alkotófoglalkozáson való részvételhez nem szükségesek rajzos előtanulmányok, elég a belülről jövő motiváció.  

Mivel lennél elégedett 10 év múlva?

Szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, alkothatok, és be is vonhatok másokat is ebbe a folyamatba életkortól függetlenül. Szeretném kibővíteni a tevékenységi körömet iparművészeti irányokba. Kerámia, és tűzzománc műhely létrehozásán gondolkodom. Pályám elején egy olyan intézményben dolgoztam, ahol felváltva tarthattam kerámia, tűzzománc és rajz-festészeti foglalkozásokat a régi Gyermekek Házában, ami ideális volt mindezekre. Hasonló helynek álmodtam meg a Nyitott műteremet, ahol többfajta médiumon keresztül kapcsolódhatunk önmagunk belső világával és egymással előítéletek és korhatár nélkül. 

www.szitasizsuzsi.hu

 

Szöveg: Pethő Imre - Poller Imre
Képek: Szitási Zsuzsi