a város arca
Arcvonal
Veszprémikumok a városrészekben

Arra kértük a veszprémi önkormányzat egyéni képviselőit, nevezzék meg, melyek azok az egyedi, jellegzetes vonások, veszprémikumok, amelyek saját választókerületükben tapasztalhatók. Nehéz kérdésnek bizonyult, de a válaszokból kitűnik, mind büszkék az általuk képviselt körzetre.

 

Brányi Mária

 

Három létesítményt emelnék ki a 6-os számú választókerületből. Az egyik a  tradicionális múltat őrző Kossuth Lajos Általános Iskola, amely a régi hagyományok továbbélésén túl nagyon sok új programban, versenyen képviselteti magát országos szinten is. Jelentős külföldi kapcsolatokra tett szert az iskola, említésre méltók a finn, valamint a japán együttműködései. Kiemelném a Magyarok Nagyasszonya plébániát, amely a legfiatalabb római katolikus templom és hozzá tartozó közösség a megyében – igazi színfoltja a városrésznek. Megemlíteném még az Életöröm Idősek Otthonát, amely egy magánvállalkozás részeként működő idősotthon. Számos olyan személy él a választókörzetben, akiknek munkássága Veszprémen túlmutat. A teljesség igénye nélkül Csonka Ibolya ikonfestő, Debreczeni Zoltán festő, grafikus, vagy éppen Sigmond István, az állatkert korábbi igazgatója.
 

 

Némedi Lajos

Nem lehet egy elemet kiemelni a választókerületemben, hiszen nagyon színes, változatos területről van szó. Az Újtelepen található jelentős családi házas beépítés mellett a belváros nagy része is ide tartozik, és vár alatti utcák és terek is kapcsolódnak a körzetemhez. Rengeteg – oktatási, önkormányzati és egyházi – intézménynek ad otthon a 10-es kerület. Ebben a választási körzetben található város főutcája, a Kossuth utca, a megyeszékhely meghatározó építménye, a húszemeletes, s nem utolsó sorban a történelmünket felölelő vár, ahol a város született és fejlődött – vagyis múlt, jelen és jövő egymás mellett él a város ezen részében.

 

 


Halmay György

A 11. választókerületben épített környezet szempontjából kiemelten fontos megemlíteni az állatkertet,  valamint a völgyhidat. A Dózsaváros egy részét is én képviselem. Elmondható, hogy a Temetőhegyen élők önálló identitással rendelkeznek, de ez az egész városrészen megtapasztalható, valamint a Jeruzsálemhegyen élők is büszkén vállalják, hol élnek, s ez külön értéket jelent számukra. Különleges helynek számít a Csatárhegy is, hiszen az itt található kápolna fontos búcsújáró hely. A jövő szempontjából pedig meg kell említeni a város alatt elhelyezkedő vízkészletet, ami különösen védendő.


Strenner Zoltán

Az 5. választókerület meghatározó épülete a Március 15. úti Sportcsarnok. Számos rangos sporteseménynek adott otthont, az úszók eredményei mellett természetesen ki kell emelni az évtizedes múltra visszatekintő kézilabda sportágat. Olyan tevékenység indult el innen, amely Európa által elismertté nőtte ki magát. 25 éve a sportcsarnokban kezdtem el dolgozni, így közel áll hozzám. A maga idejében rendkívül korszerű uszoda épült itt meg, amely a lakótelep meghatározó részévé vált, közösségépítő erőként szolgált, kiegészülve a mellette található játszótérrel.

 


Ovádi Péter
 
A 8. választókerület az egyik legösszetettebb, így nehéz egy dolgot kiemelni. Belvárosi utcák éppúgy hozzá tartoznak, mint lakótelepi övezetek, vagy éppen az ott élők által szabadidős területként aposztrofált Kalmár tér és környéke, s egy kis „falunk” is van, Szabadságpuszta. Fontos kiemelni az itt működő baráti kör munkásságát, hiszen a lakók mintegy 80 százaléka képviselteti magát benne, így elmondható, hogy a városrész nagy részét lefedi. Meg kell említenem az Egyetemvárosrészt, ahol tízezer egyetemista lakik szeptembertől júniusig.


Siklódi Levente

Kétarcú választókerületnek nevezhető a 7-es számú. Egy része lakótelep, de kertes házas övezet is tartozik hozzá.  Minden fontos szolgáltatás megtalálható itt az orvosi rendelőtől a különböző oktatási intézményeken át az üzletekig. Élhető városrészről beszélhetünk, hiszen a számos szolgáltatásnak köszönhetően bármelyik korosztály otthon érezheti magát. Ezzel együtt elmondható, egyre több fiatal él a körzetben, változnak az elvárások is, lendületesebb életvitelre rendezkednek be – főként a lakótelepi részeken.


 

 

Mihalovics Péter

A 12. választókerület az egyik legélhetőbb a városban, hiszen találkoznak a falusias élet pozitívumai a városias infrastruktúra előnyeivel. Kiváló civil háló épült ki az elmúlt években, a Dózsa iskola nem csupán egy intézmény, hanem lelke a városrész szellemi életének, a klubkönyvtár pedig egyfajta motorként funkcionál. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évek fejlesztései abszolút a nyugat-európai városok rangsorába emelik a Dózsavárost: bővülő úthálózat, gazdagodó, megújuló oktatási intézmények jellemzik, s hamarosan megszépül a Dózsa tér is. Összefoglalva: minden területen a modernitás jellemzi a körzetet.

 

Némethné Károlyi Jolán

 

A 4. választókerület szinte teljes egészében házgyári társasházakat ölel fel, ami azt is jelenti, hogy sokféle ember él együtt, különböző igényeket megfogalmazva. Igény van a színes közösségi rendezvényekre, erre biztosít teret a lakótelep közepén lévő KRESZ-pálya. Ki kell emelni a választókerület határán helyet foglaló Hemo intézményét, ahol gazdag programkínálat várja az itt élőket, s így nem kell feltétlenül a belvárosba menni, ha kikapcsolódásra vágynak. Fontos megemlíteni még a közoktatási intézmények sokaságát – az aggódó szülők lakóhelyüktől néhány háztömbnyire találnak óvodát, iskolát. A panelépületek mellett szerencsére zöld területeknek is jut hely, amit sok esetben a lakók gondoznak lelkiismeretesen, hogy minél szebb környezetben élhessenek.
 

 

 

Cseh Zoltán

Fotó: Kovács Bálint