a város arca

Városi Művelődési Központ

Benkó Dixieland Band koncert


A Benkó Dixieland Band In Memorian Louis Armstrong című előadásával 2011. november 4-én, péntek 19 órakor lép fel a Városi Művelődési Központ színházteremrében.

 

Az 1957-ben alakult együttes a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes.  Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Ők hazánk és a new orleans-i jazz utazó nagykövetei. Az együttes számos itthoni és a nagyvilágban adott koncertjén játszotta Armstrong legnépszerűbb dalait. A koncerten megszólalnak Louis igényes jazz számai és olyan nagy világslágerek, melyeket Armstrong előadásában szeretett meg a közönség.


Az együttes tagjai: Csikós Miklós – bőgő, Kovacsevics Gábor – dobok, Nagy Iván - harsona, ének, Halmos Vilmos - zongora, ének, Benkó Sándor – klarinét, Szalóky Béla - trombita, szájkürt, harsona, ének, Nagy Jenő - bendzsó

 

 

Liszt emlékelőadás

2011. november 15-én, kedden 18 órakor a VMK színházteremben Liszt emlékelőadás várja a közönséget.

A Liszt Ferencről szóló zenehallgató emlékelőadás végigköveti a zeneszerző életútját, fontosabb alkotó periódusait egy-egy művének felidézésével. Az első időszak csodált és ünnepelt zongoravirtuóza, briliáns átiratok és a magyar rapszódiák szerzője weimari évei alatt, a szimfonikus költemények, szimfóniák, versenyművek komponálása idején a hatásos nagyzenekari hangzás bűvöletében élt. Az ekkor írt zongora és orgonaművei, dalai is a romantikus kor termékei.

Zeneszerzői stílusának a későbbiekben bekövetkező jelentős változása jól követhető a kórusra írt műveiben. Egyik fő műve, a „Krisztus” oratórium drámaiságával, zenei gazdagságával hat komponistákra, zenehallgatókra egyaránt. Az 1879-ben készült Via Crucis tömörsége, szokatlan hangzás világa már a 20. századot idézi. A méltán népszerű kíséret nélküli vegyes- és férfikari művei túlnyomórészt az utolsó alkotóperiódus termékei.

A halála előtti években komponált zongoraműveket a befelé fordulás, a zenei szövet lényegre egyszerűsítése, új hangzások keresése jellemzi. Elsősorban ezek az alkotások hatottak a századforduló és a 20. század zeneszerzőire, Debussyre, Bartókra.

Előadó: Dr. M. Tóth Antal – egyetemi tanár, a VEAB Zenetudományi Munkabizottságának elnöke, a Magyar Kodály Társaság tagja. Közreműködik: Veszprém Város Vegyeskara, Vezényel: Erdélyi Ágnes. Orgonán: Koós Anita zenél.

 

 

ZORÁN koncert


2011. november 16-án, szerdán 19 órakor a VMK színháztermében hallható és látható a Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes különleges hangulatú KÖRTÁNC-KÓLÓ című  lemezbemutató koncertje.

Közreműködők: Sipeki Zoltán – gitár, Kovács Péter „KOVAX”- billentyűs hangszerek, Óvári Éva – vokál, ütőhangszerek, Kabelács Rita – vokál, ütőhangszerek, Péter Barbara– vokál, ütőhangszerek.

 

 

 

A Városi Művelődési Központ honalpja: http://www.vmkveszprem.hu