a város arca

Művészetek Háza

Konvoj – Védőkíséret


November 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Konvoj – Védőkíséret című tárlatot a Csikász Galériában.

A Konvoj 20 lipcsei művész több mint 50 alkotását foglalja össze egy kiállítássá, melynek címe hamis  elvárásokat kelthet. Hiszen konvoj alatt szigorúan szervezett, zárt formációt értünk, melynek minden tagja kötelezi magát az előírt szabályok betartására annak érdekében, hogy ne veszélyeztesse a menet biztonságát, és senki sem válik ki a sorból meggondolatlanul. A kiállítás azonban számos egymástól eltérő művészi pozíciót mutat be, melyek különbözősége egyértelmű a képmeglelés folyamatát, a művészi eszközöket és a mondanivalót illetően.

A cím ígérete mégis teljesül, ugyanis lényeges összekötő elemek is jelen vannak. Az alkotásokban közös – Lipcse városa, azaz a keletkezés helye mellett – a festészet médiuma, valamint a színekkel való közvetlen alkotásban lelt kedv – vásznon vagy papíron. Közös tartalmi vagy formai megállapodásokra azonban nem utal semmi, a művek sokkal inkább egyéni kézjegyek sorát tükrözik, különböző történelmi és festészeti utalásokat tartalmaznak – még a képregények és a filmművészet irányába is.


Egy mecénás dicsérete – válogatás dr. Radnai Béla műgyűjteményéből

A Dubniczay-palota Várgalériájában december 31-ig látható még a dr. Radnai Béla gyűjteményéből válogatott kiállítás.
 
Dr. Radnai Béla az 1930-as években kezdte el kortárs művészek alkotásait gyűjteni. Kollekciójának magját az un. Gresham-kör tagjainak és művészbarátainak munkái alkotják. E gyűjteményből válogatta a Várgaléria tárlatának anyagát a kiállítás kurátora, Grászli Bernadett.

A kiállításon a két világháború közötti magyar művészet olyan kiemelkedő alakjainak jelentős művei tekinthetők meg, mint: Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Szőnyi István, Egry József, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Derkovits Gyula és Bornemissza Géza festményei illetve grafikái, illetve Medgyessy Ferenc, Beck Ö Fülöp és Pátzay Pál szobrai, kisplasztikái.

 

 

A Művészetek Háza honlapja: http://www.arthouseweb.hu