a város arca
SMART CITY
CSÍK RICHÁRD
Veszprém és a smart city

Mióta 2015 körül beindult a nagy smart city bumm, itthon is egyre több város elkezdett bekapcsolódni ebbe az új, innovatív városfejlesztésbe – köztük Veszprém is.

A nemrégiben tartott INPUT Program által szervezett veszprémi smart city rendezvényen Csík Richárd önkormányzati képviselő, a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnöke beszélt Veszprém és a smart city gondolkodás kapcsolatáról.

Csík a smart city-t inkább lehetőségnek hívná, hiszen szerinte olyan lehetőségeket rejt magában egy város életében, amik meghatározóak lehetnek. Az anyagi helyzetet tekintve inkább hosszabb távon, mint röviden, ugyanis, mint mondta, annak ellenére, hogy a korábbi években nagyívű tervek születtek, Veszprém jelenleg ezek előkészítő szakaszában jár, hisz nincs annyi erőforrása, mint Shanghajnak vagy Dubajnak. Jó hír, hogy már most vannak felmutatható eredmények. Ugyanakkor nem is az a cél, hogy konkrét példákat vegyünk át külföldről, hanem olyan apró jó gyakorlatokat lessünk el másoktól, amelyek a város költségvetéséhez mérten beleférnek.

- Ehhez szükség van olyan felhasználói rendszerekre, amik egyben kezelik a közszolgáltatásokat, a közbiztonságot, az egészségügyet és az oktatást, valamint a telekommunikációt, az energiát, a vízügyet, illetve a közlekedést. Ha ez a nagy együtt gondolkodás nincs meg, akkor elvész a lehetőség, hogy Veszprém valódi smartcityvé váljon - mondta, miközben kiemelte a lakossággal való együttműködés fontosságát.

A város tulajdonképpen megtette már első lépéseit a fejlesztések terén, ugyanis létrehozta a V-Busz mobilapplikációt, amit bár a fiatalok nagyon jól használnak, az idősebbek nem feltétlenül rendelkeznek az ehhez szükséges tudással. Ez is jól mutatja, hogy az okos város egyik legfontosabb eleme az okos lakosság, így annak sikerességéhez elsősorban edukációra és szemléletváltásra van szükség. Ez tipikus példája annak, amikor a technológia megelőzi a lehetőségeket, így egy olyan nagyvárosban, ahol más a szemléletmód és időben elkezdték ezt kiépíteni -és az anyagi források is rendelkezésre állnak - sokkal egyszerűbb kivitelezni.

Az okos környezet kialakítására jó példa a most újjáépítés alatt álló Egry úti óvoda, amelyben fűszerkertet is létrehoznak az ovisoknak, valamint az oktatásban is kiemelt szerepet kap a fenntarthatósági látásmód, így a gyerekek már egész pici korban megtanulják óvni a környezetüket. Csík Richárd megemlítette az okos közlekedés kapcsán a Bagolyvári parkolót, ahol kerékpárokat is le lehet lakatolni, valamint az üres helyek kijelzése is megoldott. Bár az önkormányzat az intermodális csomópontra egyelőre nem nyert pénzt, az elkészült tervek elemeit felhasználná még egy későbbi fejlesztés során. A közbiztonság terén a rendőrségi kamerarendszer bizonyult nagyon hatékony megoldásnak több konkrét bűnmegelőzési esetnél.

Ahhoz, hogy a smart city Veszprémben is jól tudjon működni, alapfeltétel, hogy az önkormányzat a gazdasági szereplőkkel is szoros kapcsolatot ápoljon. Ez részben működik a Pannon Egyetemmel, és a városban jelenlévő nagyobb vállalkozásokkal.

A város a VKSZ Zrt-t bízta meg a smart city gondolkodás továbbvitelére, hisz ők egy jelentős részt fednek le Veszprém közszolgáltatásában. A tervek már kirajzolódni látszanak, remélhetőleg a jövőben minél több megvalósul belőle.


Névjegy

Csík Richárd 1980-ban születt Veszprémben. Középiskolai tanulmányait a zirci III. Béla Gimnáziumban végezte, majd 2009-ben a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, festő szakon diplomázott. Hat és fél évet Angliában élt és dolgozott. Hazaköltözése után 3 évet az Óváros Art Galériában dolgozott, majd a Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában kulturális referensként kezdte meg a munkát. Az itt megszerzett önkormányzati tapasztalatok alapján döntött úgy, hogy megméretteti magát önkormányzati képviselőként. 2019. október 13. óta a 9-es számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője.

Gesztesi Ákos
Fotó: Domján Attila