a város arca
CSENDTÉR
PETHŐ IMRE
Csendből a zenébe – zenéből a csendbe

Életünk egyik örökös körforgása, ami egyensúlyban, lelki és fizikai egészségben tud tartani minket. De sajnos sokan elfeledték ezt az örök élet elixírt. Pedig a természeti környezet egyik nagy üzenete ez számunkra. Aki elveszíti ezt az üzenetet, vagy nem tudja értelmezni, fáradtabb, szürkébb és előbb utóbb betegebb életet fog élni.

Egy pohár víz is kiürül a kristálypohárból, ha csak isszuk, és nem töltjük.

Csend és zene a töltekezés eszköze.

A csend a megállás, a rendeződés, a töltekezés pillanata. A nyugalmi állapota gyógyít, emel. Maga a létezés, a lélegzés a lényeg. Egyszerű és nagyszerű állapot. A csendbe, a természetbe tett séták gyógyítanak. Beállítják vérnyomásunkat, oldják a bennünk felhalmozott stresszt. A csend gyógyít, ápol.

A zene egy intenzívebb, lelkileg sokkal mozgékonyabb töltekezés. Igazi varázslat, ami kikapcsolja a világunk által belénk vert kontrollokat. Önfeledt, őszinte lebegésbe kerülünk általa, amikor kimondhatjuk, megmutathatjuk rejtett sebeinket. És ezáltal gyógyíthatjuk. Ez a zeneterápia.

De az igazi csoda a csend és zene együttes hatása. Szétválaszthatatlanok, mint a nappal és az éjszaka. Szorosan összefüggnek, és egyben kiegészítik egymást! Sőt, erősítik, támogatják egymást. Együtt – mint minden az életben – erősebbek, hatékonyabbak.

Az eredmény pedig egy csodás varázslat. Egy boldog, kerek ember, aki nem áll bele a hétköznapok csatáiba, aki elengedi a füle mellett a sértő, ártó mondatokat, aki segítőkész, aki a mosolyával gördülékenyebbé teszi önmaga és mások napjait.

Pethő Imre
Fotó: Unsplash