a város arca
SZAKKÉPZÉS 4.0
ZALAZONE
Ahol a jövőt építik

Zalaegerszeg mellett egyedülálló tesztpályát hoztak létre, ahol a jövő autóit és infokommunikációs eszközeit tesztelik szimulációs környezetben. Zalazone névre keresztelt tesztközpont fejlesztése még tart, de már most látni, hogy a vállalkozásban a gazdasági szektor a tudományos szféra és az oktatás szorosan kapcsolódik egymáshoz. Fejleszti, kiegészíti, inspirálja egymást.

Tesztpálya

Zalaegerszegtől néhány kilométerre 265 hektáros területen 45 milliárd forintos fejlesztés indult el, és valósult meg részben. Különböző földrajzi és autós – autóút, autópálya, hétköznapi országút  – környezetet szimuláló térben elektromos-, hibrid- és önvezető autókat lehet kipróbálni. Az egyik legérdekesebb és egyben a legnagyobb lehetőségeket magában foglaló része a Smart City Zone, ahol városi forgalmi környezetben tesztelik az autókat és velük párhuzamosan az ott használható wifi alapú infokommunikációs technológiákat.

A siker titka

A 21. század elvárásainak megfelelően a Zalazone projectben a gazdaság, a tudomány és az oktatás szorosan, kéz a kézben tevékenykedik. Segítik, fejlesztik, formálják egymást. A pálya mellett kutatási infrastruktúra épült ki: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE Informatikai Kara, a MTA, a Széchenyi Egyetem képviselteti magát a Zalazone-ban. Közös projectekben vesznek részt cégekkel, valamint az itt szerzett tapasztalataikat beépítik a mérnökképzéseikbe. Minden területen a duális képzésre építenek, vagyis az elméleti tudást az egyetem adja, a gyakorlati ismereteket pedig valós gazdasági szereplők. Ehhez kapcsolódik a duális szakképzés is.

A kutatásnak, oktatásnak köszönhetően a project folyamatosan építi, fejleszti önmagát a kor elvárásainak megfelelően. Minden új tudományos eredményt beépít, hasznosít a gazdasági területen, valamint az üzleti világ céljait, elvárásait a tudomány megpróbálja a leggyorsabban kielégíteni. Ez a kölcsönös, állandó egymásra hatás a Zalazone és a hozzá hasonló fejlesztések motorja.

Menedzsment

Nem elég egy jó ötlet, és annak profi megvalósítása. A kor követelményeinek, a cégek elvárásainak megfelelő cégstruktúrára, menedzsmentre is szükség van a mükődtetéshez. A Zalazone project a helyi cég mellé egy nemzetközi partnert is megnyert céljaik minél hatékonyabb megvalósítása céljából.

Az Autóipari Próbapálya Zala Kft. a tesztpályához kapcsolódó, ipari vállalatoknak kínált tesztelési lehetőségekkel foglalkozik.

Az AVL - Zalazone Kft., amiben a Próbapálya kft. is résztulajdonos, a nemzetközileg ismert AVL kutatócég mellett a létesítmény pénzügyi fenntarthatóságát, a hatékony ipari promóciót, a marketinget fejleszti.

zalazone.hu