a város arca
Jövő
IRÁNY A JÖVŐ
Turisztikai fogadótérként születhetne újjá a veszprémi buszpályaudvar környéke

Haszkovó, várnegyed és a buszpályaudvar környéke – 3 olyan veszprémi városrész, melyek az EKF pályázatban is fontos szerephez jutnak, s melyek a városlakók mindennapi életének is kiemelt helyszínei. Finta Sándor, korábbi budapesti főépítész és a Paradigma Ariadné építésziroda együttműködésében készült háttértanulmány ezeknek a területeknek a fejlesztésére, új funkcióval való megtöltésére tesz javaslatokat, az EKF pályázathoz kapcsolódóan.

A vizsgált városrészek közül a legkonfliktusosabb rész a buszpályaudvar-piac-egykori bútorgyár által határolt terület. Ez ma a város legforgalmasabb része, talán itt a legégetőbbek a közlekedési, parkolási problémák. A tanulmány felveti a kérdést, hogyan lehetne ezt a részt újragondolni, új funkcióval megtölteni – a város vérkeringésébe visszakapcsolni.

Az építészek szerint a területet adottságai és elhelyezkedése miatt egyfajta fogadótérként lehetne hasznosítani. Az ötletet beépítettük a pályázatunkba is. Terveink szerint a buszpályaudvar és az egykori bútorgyár környékét EKF információs ponttá alakítanánk. Itt lenne az EKF program előszobája – a Veszprémbe érkező turisták és az érdeklődő helyiek számára egyaránt. Egy olyan, részben szabadtéri közösségi teret szeretnénk kialakítani, ahol jó együtt lenni, ismerkedni, tájékozódni; ami egyszerre fogadótér és találkozóhely, az önkéntesek központja. Mindezt úgy, hogy a buszpályaudvar és a piac a megszokott módon működne.

Forrás: 2023veszprem.hu
Fotó: Nagy Lajos