a város arca
EKF BIBLIOGRÁFIA

Mi történt eddig?

Veszprém az elmúlt három évben aktívan dolgozott azért a Balatonnal együtt, hogy sikerrel nyerjük el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A munkát a sajtó is végigkövette - ennek a három éves munkának a legfontosabb momentumait szedtük össze a témában megjelent anyagokkal.

Európa Kulturális Fővárosa: Eldördült a rajtlövés - Veszprém ismét indul (Veszprém, 2016. 01.16.)

Mi kellene ahhoz, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa? - Fenyvesi Ottó költő gondolatai (Veszprém, 2016.03. 10.)

„Meg kell szüntetni a bezárkózást és a helyi köldöknézést. Nyitni a világ és az európai népek kultúrája felé, szükség volna túllépni a provincializmuson!” - Fenyvesi Ottó

Európa Kulturális Fővárosa 2023: együttműködési megállapodást írt alá Veszprém és a Balatoni Szövetség (Hévíz, 2017.03.22.)

Veszprém és a Balaton együtt indulhat az EKF 2023 címért (Veszprém, 2017.03.22.)

"Veszprém úgy kíván az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére pályázni, hogy a közigazgatási határokon átnyúlva, a Balaton-térséggel közösen tervez megfogalmazni kulturális, társadalmi és gazdasági célú fejlesztési terveket." (Porga Gyula)

Művészeti tanács segíti a pályázatot (Veszprém, 2017.05.02)

Veszprém Megyei Jogú Város kezdeményezésével megalakult a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatát támogató Művészeti Tanács. A testület feladata a pályázat előkészítésében történő közreműködés, a programalkotás és a társadalmasítás során beérkezett javaslatok véleményezése.

Az a kérdés, hogy milyen városban akarunk élni - Interjú Porga Gyula polgármesterrel az EKF pályázatról (Veszprém, 2017.05.09.)

"Az Európa Kulturális Fővárosa program [...] folyamatosan változik, és már jó ideje nem arról szól, hogy az adott év nyertes városa fesztiválvárossá váljon, és nem is az a hangsúlyos, hogy milyen gazdag kulturális kínálattal rendelkezik egy település, hanem inkább az, hogy bizonyos nehézségekre, problémákra kulturális városfejlesztési eszközökkel reagáljunk." (Porga Gyula)

Bemutatták az EKF-pályázat arculatát (Veszprém, 2017.10.02.)

Veszprém és a balatoni régió jövőképe az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatban (2017.10.15.)

Nemcsak a pályázatban, de már annak előkészítésében is a térségi összefogás gondolata jelenik meg. A stratégiaalkotó munka már 2016 elején megkezdődött, melyben a fő partnerek a Balatoni Szövetség, a Balatoni Kör és a Pannon Egyetem. 

Térségi összefogás segíti Veszprém EKF pályázatát (Veszprém, 2017.11.11.)

Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe (Budapest, 2018.02.15)

Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke bejelentette: a bírálók Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát választották ki.

Tanuljunk Európától, mutassunk példát Európának! - A továbbjutás értékelése (Veszprém, 2018. 02.18.)

Az unikális összefogás akár győzelemig is vezethet - Interjú Mészáros Zoltánnal a továbbjutás után (Veszprém, 2018. 02.19.)

Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben (Veszprém, 2018. 05.11.)

"Ha létre tudunk hozni egy olyan várost, amelyben egy nyolc és nyolcvan esztendős ember is jól érzi magát, akkor mindenki más is otthonosan fog mozogni ebben a közegben." (Jan Gehl)

EKF szervezetté alakult a Balatoni Korona Zrt. (Veszprém, 2018. 06.13.)

EKF: Tágítsuk ki az emberek horizontját! - Interjú Mészáros Zoltánnal, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójával 1. rész (Veszprém, 2018.07.03.)

"Az EKF-program egyik fő célja, hogy olyanokat is bevonjunk a kultúrafogyasztók közé, akik tradicionálisan nem azok, és ledöntsük a falakat. Hagyományos módszerekkel ez nem fog működni, mert aki eddig nem érzett magában indíttatást arra, hogy egy kistelepülésről bejöjjön megnézni például a Petőfi Színház előadásait, vagy egy jazz koncertre eljönni, az nyilván ezután sem fog." (Mészáros Zoltán)

Civilek! Az EKF a tiétek, rólatok is szól - Interjú Mészáros Zoltánnal, 2. rész (Veszprém, 2018.07.04.)

"A pályázat egyik alapvető szempontja a fenntarthatóság és a civilek, a helyi művészek, vállalkozók bevonása – fontos, hogy a kezdetektől fogva ez vezesse a gondolkodást a projekteknél, és olyan maradandó projektek jöjjenek létre, amelyeket a helyiek magukénak éreznek és az önkormányzat nem rokkan bele a fenntartásukba." (Mészáros Zoltán)

Nemzetközi workshop Veszprém 2023-programjának sikeréért (Veszprém, 2018.07.20)

Mozivá alakult az Óváros tér - Új kezdeményezést indít az EKF csapat (Veszprém. 2018.08.24.)

EKF: Elkészült a pályázati anyag (Veszprém, 2018.11.08.)

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be. 

Együtt adták le pályázataikat az EKF nevezők (Budapest, 2018.11.09.)

Ennek a programnak a segítségével lépünk be a 21. századba - A Méz Rádió interjúja Porga Gyulával és Mészáros Zoltánnal a pályázati anyag benyújtása után (Veszprém, 2018.11.15.)

„Ennek a programnak a segítségével fog ez a város, ez a közösség, ez a térség belépni a 21. századba és lerakni a 21. század alapjait. Kulcsfontosságú, hogy ezt milyen módon fogjuk tenni, mert meggyőződésem szerint az utánunk következő generációknak kell majd továbbépíteni ezt a felépítményt, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz a 21. század.” (Porga Gyula)