a város arca
Jelen
VESZPRÉM 2018
Éljen ez a város, dobogjon a szíve, legyen pezsgő, mint régen volt!

Hova tűntek a gördeszkások és miért? Valóban halott a város péntek éjjel, és ha igen, miért? Jassek Balázzsal (STÉG Skateboarding) és Farkas Péterrel (Grand Canyon) beszélgetett Mészáros Zoltán a Méz Rádió Veszprém-Balaton 2023 adásában.

,,Veszprém piciben olyan, mint Magyarország: igaz,hogy mások többen vannak, de mi vagyunk ott mindenhol.” – fejezte ki Farkas Péter a város kulturális hatását, példaként említve, hogy bármilyen fesztiválon jár az országban, a fellépőktől a hangosítókig találni veszprémi kötődésű embereket.

A beszélgetőpartnerek szerint bár a nyári fesztiválok alatt igazán pezseg a város, az év többi részében üresnek, kihaltnak tűnik Veszprém; nem úgy, mint 10 évvel ezelőtt. Farkas Péter az adásban elmondta, hogy akkoriban az egyetemisták határozták meg a város éjszakai életét, idővel viszont az egyetem hallgatóinak a száma csökkent. A jelenlegi egyetemisták keményen tanulnak, emiatt hetente csak egyszer, vagy egyszer sem mennek el a belvárosba, szórakozóhelyekre.

Ahogy az esti-éjszakai pörgés, úgy a gördeszkások is eltűntek a városból. Jassek Balázs a műsorban a régi szép időkre emlékezett vissza, a „Szikvízre”, a gördeszkások nagy helyére. Amióta viszont megszüntették a most körforgalomnak helyet adó teret, nem látni a deszkásokat. Bár van egy erre szánt pálya a városban, azt inkább a rolleresek szeretik. Elhangzott: ahhoz, hogy visszaszerezzük a város mindennapi szikráját, újra lássunk gördeszkásokat, segítség lehet egy „gyűjtőhely”, találkozási pont a fiatalok, szórakozók számára. Balázs szerint például a színházkertből válhatna ilyen közösségi tér.

Farkas Péter szerint pedig ideálisabb lenne, ha az Aréna közelebb feküdne a belvároshoz, így az oda látogató emberek előtte/utána betérnének a központi vendéglátóhelyekre. Hozzátette: „Ha valaki szeretne valamit szervezni, szeretne valamit csinálni, az lehet, hogy hangos, nagy, színes vagy bántó lesz, vagy dolgozni kell vele az embernek a munkáján kívül, de engedni kell azt, hogy Veszprémben a kreatív,szervező emberek – ezek lehetnek a fiatal középiskolásoktól elkezdve akár az idősebb korosztályon át mindenki – használják a várost.”

 

Forrás: 2023veszprem.hu