a város arca
Úton
ELSŐ LÉPÉSEK AZ EKF FELÉ
12 fal, 12 történet: mintás ruhában a régi iskola

Október 17-én megnyitotta kapuját a régi ének-zenei általános iskola: több tíz év után először, a 12 Fal című kiállítás keretében látogatható szabadon az idők során kopottassá vált belvárosi épület.

A Design Hét programsorozat egyik legnagyobb attrakciója a Paradigma Ariadné Építészstudió és Veszprém-Balaton 2023 Zrt. szervezésével megrendezésre kerülő 12 Fal kiállítás, amely a régi Ének-Zenei Általános Iskola épületének falait óriás festővászonnak használva, egyedi vizuális élménnyé alakítja az egyébként is kíváncsiságot keltő épület bejárását.

Már gyermekként is mindig oda akartunk menni, ahova tilos, ami le van zárva. Ugyan ki az, akit ne érdekelne, hogy mit rejthet egy régi lelakatolt ház? A város szívében elhelyezkedő épület mellett naponta mehettünk el, és a 30 éve lezárt kapu látványa már annyira megszokottá vált, hogy szinte feledésbe is merültek azok az idők, amikor nyüzsgő gyermekek csoportjai koptatták a régi fa parkettát.

- Az első szándékunk az volt, hogy kinyissunk nosztalgikus élményt nyújtva azoknak, akiket személyes emlékek fűznek az épülethez, illetve a természetes emberi kíváncsiságnak teret adva egy lehetőséget biztosítani, hogy mindenki megnézhesse azt a „titkot”, ami mellett nap mint nap elhalad.

A másik célunk, amit ez a kiállítás hűen tükröz: van egy gazdag történelmű városunk, ami érték, de a XXI. században élünk, és ennek a kettőnek az egymáshoz illesztése a mi feladatunk. Az Európa Kulturális Fővárosa címért folyó pályázaton is erre helyeztük a hangsúlyt – mondta nyitóbeszédében Porga Gyulapolgármester.

A kiállítás november végéig lesz megtekinthető, majd a romos ingatlan egy teljesen új életet kezd, a Petőfi Színház rekonstrukciójának egy fontos épülete lesz – tudtuk meg a polgármestertől.

A különleges tárlat a Petőfi Színházhoz való kapcsolódásból ihletet merítve, Medgyaszay István ornamentikus építészeti munkásságára reflektál. A furcsa elnevezés alapján hihetetlennek hangzik, de az ornamentika mindannyiunk életében jelen van, hiszen nincs másról szó csak díszítőelemek összességéről, díszítőművészetről. Sok esetben a funkcionalitás háttérbe szorította a művésziséget, mivel a használatot tekintve feleslegesnek tűnt. Az élet, a társadalom működése azonban nem csak a funkcionalitásról szól.

Kovács Dániel művészettörténész, a kiállítás szakmai tanácsadója úgy fogalmazott, hogy az élet nem pusztán evés, alvás és ürítés, az élet, munka, kaland, felfedezés, kötelesség és játék, hit, szeretet és utálat, sós, savanyú és édes. Amikor a történelemkönyvünk híres szereplőire vicces bajszokat rajzolunk vagy csomagolópapírt választunk a tökéletes ajándékhoz, hétköznapi, ám egyben alkotói döntéseket hozunk, amelyek az ornamens szerepéről árulkodnak a mindennapjainkban. A díszítés valójában az alkotói lét legszemélyesebb aspektusa, azok a motívumok, amelyeket létrehozunk, magunkra öltünk vagy azok, amelyekkel a számunkra fontos tárgyakat vagy környezetünket dekoráljuk, sajátos belső világunkat vetítik ki, tükrözik vissza. Az ornamens nem nyelv, hanem történet és ezen a kiállításon 12 alkotó 12 történetét ismerhetjük meg.

A korban, ahol a vizualitás legfontosabb alkotó eszközévé a számítógépek válnak, létrejött a tárlat, ahol közös munkával 12 fehérre meszelt régi fal született újjá, hirdetve a díszítés fontosságát: egyedi alkotásokat láthatunk, különböző értelmezéseket, XXI. századi történeteket, a modern korból az ornamentika „ősi ecsetét” használva.
Kovács Dániel szerint az ornamensre, azaz valamire, ami egyszerre fejez ki személyes belső világokat és hoz létre a nyelv, társadalom, kor határain átívelő közös platformot, talán még sosem volt ekkora szükség, mint ma.

Résztvevők: Architecture Uncomfortable Workshop, Enorme Studio, False Mirror Office, Gyulai Levente, Adam Nathaniel Furman, Andrew Kovacs, MNPL Workshop, Paradigma Ariadné, Space Popular, TREES, Very Good Office

A kiállítás ingyenesen megtekinthető november 30-ig.

Az EKF csapat videója a kiállításról:

Sulyok Georgina
Fotó: Kovács Bálint
Forrás: vehir.hu