a város arca
Jövő
DIZÁJN-VEZÉRELT VÁROS
Veszprém új kulturális stratégiája

Veszprém elég sok kihívás előtt áll, legyen szó urbanisztikai, gazdasági vagy kulturális kérdésekről. Ahhoz, hogy meg tudjunk birkózni a felmerülő problémákkal, teljesen új gondolkodási keretre van szükségünk – a rutinszerű megközelítés helyett új perspektívára. Új stratégiánk a dizájn-vezérelt szemléleten alapul. Újragondoljuk a város és lakóinak viszonyát: új kapcsolódási lehetőségeket fedezünk fel, innovatív eszközöket és megoldásokat kínálunk a helyi lakosoknak, intézményeknek és a városvezetésnek egyaránt. Ezek segítségével közelebb hozható egymáshoz a város tudásiparra és innovációra épülő jövőképe és az ott élők mindennapi tapasztalatai, helyi kötődései és aktivitásai.

A stratégia előkészítése során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szakértői és oktatói csapata mélyinterjúkat és háttér kutatásokat készített veszprémiekkel, valamint egy workshopot szervezett a város üzemeltetési és fejlesztési vezetőinek részvételével. Feltérképezték a közszolgáltatásokkal, gazdasággal, szabadidővel, szociális ellátással kapcsolatos tapasztalatokat és lehetőségeket, mind a helyiek, mind a városvezetés szempontjából.

Ezek alapján számos problémás pont körvonalazódott, melyekhez kapcsolódva 26 projektet valósítunk meg 2019 és 2020 között. Ezek mindenekelőtt EKF programunk céljaival és terveivel csengenek össze, hiszen Veszprém jövőképének formálásában pillanatnyilag a pályázat az irányadó. A dizájn vezérelt koncepció azonban bőven túlmutat az EKF pályázaton: Veszprém mindenképpen meghatározó lépések, változások előtt áll, ezért a projekteket akkor is megvalósítjuk, ha nem mi nyerjük el a címet.

Íme néhány a tervezett projektek közül:

Az egyetemisták bevonása a város kulturális életébe

A Pannon Egyetem zárt világként működik a városban. Az egyetemisták különösen hiányoznak a város kulturális életéből – derült ki felmérésünkből, amit az EKF pályázathoz készítettünk . Ezen mindenképpen változtatni kell, ezért a projektek működőképes kapcsolatokat keresnek a diákok és a város között, konkrét találkozási pontokat fednek fel. Ilyen lehet például a gasztronómia: a külföldi diákok sokszor a nyelvi akadályok miatt nem tudnak részt venni a programokon, egy finom ételt azonban szavak nélkül is lehet élvezni. Erre apellált “Taste the World” című eseményünk, amelynek keretében az egyetem külföldi diákjai hazájukat mutatják be népük konyháján keresztül.  További ötletünk egy olyan hallgatói csomag kialakítása, amellyel egyebek mellett kedvezményesen teszi elérhetővé a diákoknak a helyi programokat és szolgáltatásokat.

Megfelelő helyszínt kialakítani a különféle sport- és szabadidős tevékenységeknek

Veszprém kultúrájának és közösségi életének fontos részét jelentik a verseny- és élsportok, viszont kevés a lehetőség a mindennapi, hobbi jellegű egyéni és csapatsportokra. Pedig a sportok fontosak a város közösségeinek összekovácsolásában, a céges sport kupák pedig javítják a város gazdaságán belüli és a cégek közötti informális kapcsolatokat is. Több olyan közterület van a városban, amit minimális ráfordítással sportolásra alkalmassá lehetne tenni – a projektek ezekre a lehetőségekre fókuszálnak majd.

Az üres, kihasználatlan terek és épületek újrahasznosítása

Veszprémben elég sok az üres, használaton kívüli tér és épület. Ezeket szeretnénk visszacsatolni a városi vérkeringésbe, kreatív és innovatív funkcióval megtölteni. Például elérhetővé tennénk diákoknak, vállalkozásoknak, helyi közösségeknek – a régi épületek például újjászülethetnek közösségi irodaként vagy galériaként, ahogyan azt a 12 Fal nemzetközi építészeti kiállításnál láthattuk.

Szolgáltatáscsomag átutazóknak

Veszprémbe sokan érkeznek és az EKF kapcsán várhatóan még többen fognak érkezni – turistaként vagy munkaügyben, hosszabb-rövidebb időre. Egy olyan átfogó szolgáltatásra és infrastruktúrára lenne szükség, ami az ideiglenesen a városba érkezőknek tenne elérhetővé különféle szolgáltatásokat, pl. szállás, közösségi közlekedés, közösségi iroda, vagy akár sportolási lehetőség.

EKF monitoring helyi tudássá alakítása

Ahogy a nagy fejlesztési programokhoz, úgy az EKF projekthez is kiterjedt és részletes monitoring rendszer tartozik. A projekt arra keres megoldást, hogyan lehetne a felhalmozódó tudást a város mindennapjaiban hasznosítani, a helyi intézmények és szervezetek működésébe becsatornázni – a címviselő év után is.

Forrás: 2023veszprem.hu