a város arca
Program
Művészetek Háza

 

Csikász Galéria

30 éves az Ajkai Grafikai Műhely

Március 2-án nyílt meg a Csikász Galériában az Ajkai Grafikai Műhely 30 éves munkásságát bemutató kiállítás.
 
„Az Ajkai Grafikai Műhely mindig befelé tágult inkább, mint pántlikázott szervezete legyen a helyi művészet-csinálásnak - és ez segítette, hogy együtt maradhatott ez a maroknyi ember. Persze, és ez a legfontosabb: mindenki élheti és művelheti kis világát - megcsinálhatja Önmagát! A kötődés emberi maradhatott - barátság és nem érdek. Éppen ezért mindenki más, és e sokszínűség a kvalitással együtt adja a közösség művészi értékét. Minden ki egyedi, még akkor is, ha óhatatlanul egy-egy ember hatása felerősödik, de ezek csak kis trükkök - a technika határainak feszegetésekor keletkező újdonságok kipróbálása - s egy idő után lecsengve újra a régi önmaga mindenki. Egy kicsit megújulva - persze feltámadva.”
Csabai Tibor

Kiállító művészek: Baranyai Ferenc, Bodnár Imre, Csabai Tibor, Dávid Zoltán, Deák Németh Mária, Fábián László, Laluk György, Khell Zoltán, Kamper Lajos, Kocsis Levente, Ürmös Péter, Kapolcsi Kovács Csaba, Sipos István, Szőke György, Németh Gyula, Jáger István, Sztranyák Zsófia.

 

 

Vass László Gyűjtemény

 

Színváltó hangtestek

 

Március 31-ig tekinthető meg a Vass László Gyűjteményben Keserü Ilona Színváltó hangtestek című tárlata.

Keserű Ilona nagy utazó a szó minden értelmében. Járt Amerikában, Varsóban, Rómában, Londonban, eljutott a Távol-Keletre, Kréta szigetére. Ezzel párhuzamosan eljutott önmaga  belső burkaiba. Bejárta, megjárta életét, világát. Felfedezte magában az absztrakot kedvelő festőt, a színházi díszlettervezőt, aki a Nemzeti Színház, az Operaház, a Katona József Színház darabjainak egyik alkotójává vált. Eljutott az egyetemi katedrára, mesteriskolát alapított.

A nagy fizikai és lelki utazások tapasztalatait láthatjuk képein. Legutolsó korszakának alkotásait, a színeket hozta el magával Veszprémbe. Ezek a színek mesélnek róla, a hatalmas szabadságvágyáról, a reneszánsz iránti hódolatáról, az erős hitről, elkötelezettségről, amely mozgatta, mozgatja.

 

 

A Művészetek Háza honlapja: http://www.arthouseweb.hu