a város arca
Program
Veszprémi Petőfi Színház

 

A szerenád

Március 11-én láthatjuk először színpadon „A szerenád” című zenés mesejátékot Palásthy Bea rendezésében. A darabot Szili Péter és Máté P. Gábor jegyzi.

Az előadás egyaránt szól gyerekeknek, felnőtteknek, unokáknak, nagyszülőknek:  mindenkinek… „Ha szívesen részt veszel egy közös játékban, ahol Rád is szerep vár: itt a helyed. Ha még nem voltál szerelmes: itt a helyed, segítünk, hogy lehess. Ha már voltál, vagy éppen az vagy: itt a helyed, hogy megláthasd, milyen nagy, önmagadat, életedet átformáló Erő lehet a Szerelem… Ha voltak, vannak Barátaid, akik segítettek, amikor bajban voltál: itt a helyed, hogy szeretettel, jó szívvel emlékezz Rájuk… Ha találkoztál a „kishitűség démonával”, ha sikerült legyőznöd, vagy éppen küzdesz vele: itt a helyed, talán együtt sikerülhet a szemébe nevetni… Ha a színháztól nem megelevenedett képeskönyvet vársz, hanem valami MÁST: itt a helyed. Szeretettel várunk, zenével, tánccal, mosollyal…” – szól a színház ajánlója.


SingSingSing3

Folytatódik a harmadik résszel a SingSingSing musical-show a Veszprémi Petőfi Színházban. A sok meglepetést ígérő produkcióban többek között olyan zenés darabokból csendülnek fel dalok, mint a Rómeó és Júlia, a Moulin Rouge, az Aida, vagy épp a Daddy Cool Musical. Az előadás több újdonságot tartogat a díszletekben, jelmezekben és koreográfiákban is. Szakál Attila rendező-koreográfus célja továbbra is az, hogy igényes kikapcsolódást nyújtson azoknak, akik kedvelik ezt a műfajt, és a hétköznapi gondok mellett szeretnének egy felhőtlen estet eltölteni a színházban. A SingSingSing csapatához az elmúlt három évben a veszprémi és székesfehérvári színészek mellett olyan népszerű énekesek csatlakoztak, mint Feke Pál, Szomor György, Végvári Eszter, Mészáros Árpád Zsolt és a Vastag testvérek. A musical-show bemutatója 2012. március 23-án lesz a Petőfi Színházban.


Csíksomlyói magyar passió

Az Evangélium Színház és a Forrás Színház közös produkcióját március 29-én mutatják be a Petőfi Színházban. Katona Imre különleges szertartásjátékában Krisztus passiója össznépi rituálé, amelyben egy színházi közösség kínokkal teli, ám felemelő alkotómunkájának részeként születik újjá a passió. A Csíksomlyói magyar passió a rendező, Pataki András koncepciója és dramaturgiai munkája nyomán jelentős módosuláson esett át: a végzések (jelenetek) közti közjátékok dalszövegekké alakultak, amelyekre Szarka Gyula (Ghymes együttes) szerzett a népénekek világát idéző modern hangzású zenét. Az orgonán és dobokon megszólaló dallamok és ritmusok a kortárs tánctechnikák felhasználására ösztönözték Demcsák Ottó balettművészt, koreográfust.


Utazás az éjszakába

Március 10-én Dömölky János rendezésében látható a Latinovits-Bujtor Játékszínben Eugene O’Neill világhírű darabja, az Utazás az éjszakába.

O’Neill ebben a tragédiában gyakorlatilag saját magának és legszűkebb családjának könyörtelenül fájdalmas portréit írta meg. Az anya morfiummámorban, az apa és a két fiú kétségbeesett részegségében él, az emberi kapcsolatok mélysége tárul elénk, miközben utaznak a semmibe, az éjszakába.


Zabhegyező

Salinger Zabhegyezője a Teleszterion Színházi Műhely adaptációjában kerül színpadra a Latinovits-Bujtor Játékszínben március 19-én.

A darabot nyolcan játsszák. Ennyien állnak a sakktáblán, hátul a sorban. Nyolcan. Éppen eggyel többen, mint a gonoszok. Egyetlen sakkfigurával többen. A királynő Holden zsebébe van zárva. Mert Jane egyszer csókot nyomott rá, és örökre megpecsételte vele az ember sorsát. Azt, hogy szeretve van. Mindegy, ki által, de szeretve van. Ez az ember rendeltetése. Hogy szeretik. Holden talán nem érzi, vagyis csak későn érzi meg. Vagy még éppen nem későn…


PANkreátorok

Március 29-én pantomim, színház és rengeteg humor várja a nézőket a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A PANkreátorok egy olyan műsor, amely a pantomim világát hivatott közelebb hozni a nézőkhöz. „A pantomim az a teátrális művészeti ág, melyben a mímes, a színész némán, kellékek nélkül, kizárólag a testét használva jeleníti meg az általa ábrázolni vágyott világot.” Az darab Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté közös és egyéni etűdjeiből, jeleneteiből áll.

Az előadás új stílust teremt, ötvözi a klasszikus értelemben vett pantomim-színjátszás elemeit a mai kor pergő, gyors ritmusával. A darabban keveredik a pantomim, a rockzene, a stand up comedy, a szépirodalom és az akciófilmek világa – így jön létre a ma „kabaré”-ja.

 

 

A Veszprémi Petőfi Színház honlapja: http://www.petofiszinhaz.hu