a város arca
Arcvonal
PORGA GYULA
Partnerség a civilekkel

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere büszke a város civil társadalmára és annak eredményeire. Szerinte egy város megítélését nagyban befolyásolja, hogy ott milyen civil élet, munka folyik. Ezért is támogatja az önkormányzat több forrásból is a városi egyesületeket, alapítványokat.


Sokszínű és gazdag a veszprémi civil élet

„Véleményem szerint a civilek nem egységes, egyszínű csoportot alkotnak, hanem nagyon is heterogént. Vannak, akik közfeladatot látnak el, ilyen a Máltai Szeretetszolgálat, akikkel szerződést kötöttünk a szociális ellátórendszer területén.  Mások a sport, művészet szférájában végeznek kimagasló  teljesítményt – gondoljunk csak a kézilabdásokra, az atlétikára, a futballutánpótlásra, vagy különböző tánccsoportokra.  Vannak, akik egy célért, egy szakmai területen dolgoznak, mint a Csalán Egyesület, vagy egy városrészért, mint a Jeruzsálemi Baráti Kör. Akadnak olyan civil szervezetek, akikkel közös céget hozott létre a város – a Veszprémi Turisztikai Egyesület a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.-ben, TDM-ben társtulajdonos. Mások1 véleményét kikérjük, mint például a környezetvédelem területén a Csalán Egyesületét.

Egy biztos, partnerségre törekszünk a civilekkel. A városrészi klubkönyvtár-hálózat egyfajta civil inkubátorként dolgozik – hiszen számtalan civil kezdeményezés kiindulópontja vagy otthona jelenleg is a városrészi könyvtár. De számtalan ötlettel keresik meg közvetlenül az önkormányzatot az egyesületek, amelyeket mi – ha forrásaink engedik – támogatunk. Nagyobb fejlesztéseknél, beruházásoknál szintén megkérdezzük az adott területen dolgozó civileket is. A kulturális koncepció vagy a várható kulturális városnegyed kapcsán többször szót váltottunk turisztikai és kulturális területen működő egyesületekkel.

Városvezetőként számomra azért is fontos a civil társadalom, mert egy város megítélésénél nagyon sokat számít, hogy milyen civil élettel rendelkezik. Veszprém civil szférája rendkívül erős, valóban aktív és igazán hatékony. Ez érződik a városon.”
 
Jelentős forrásokkal támogatjuk a civileket

„Ezt a hármas civil szintet követi a város támogatási rendszere is. A közfeladatot ellátókkal szerződünk – és meghatározott munkáért meghatározott pénzt kapnak. A kiemelt sportegyesületeket és művészeti együtteseket kiemelten támogatjuk, hiszen tevékenységükkel erősítik a város imását, hozzájárulnak jobb megítélésünkhöz. A többiek számra pedig adott a lehetőség, hogy a városi civil alaphoz forduljanak támogatásért. Itt működésre, vagy programra  lehet pénzt igényelni. Emellett ne feledkezzünk meg a nagyobb városi beruházásokat kísérő „soft pályázatokról”, amelyeket kimondottan civilek hasznosíthatnak. A belvárosi rehabilitáció során a Cserháti Társaskör véleményére, kritikájára nagyban támaszkodtunk, hiszen ők az ott élők visszajelzéseit tudták felénk közvetíteni. A körzettel rendelkező önkormányzati képviselők éves 2 milliós keretük 40% adhatják civileknek, míg a többit fejlesztésekre költik. Ez is tekintélyes forrás a helyi egyesületek, alapítványok részére. Ezen túl támogatjuk a Civil Házat, ahol a civilek információhoz, segítséghez juthatnak.

A Veszprémi Kultúráért Közalapítvány célja, hogy önkormányzati források mellett a vállalati szféra adományait is összegyűjtse, így nagyobb keretből tudja támogatni a civileket, pontosabban azokat, akik nagyobb projekteket szeretnének megvalósítani – így több pénz maradhat a civil alapban a kicsiknek.

Nemcsak sokszínű, hanem nagyon eredményes is a civil szféra Veszprémben. Gondoljunk bele, hogy az önkormányzat az elmúlt hét évben 10 milliárdos forrást szerzett a városnak, az itt működő gazdasági szervezetek közel 15 milliárdot, a civilek pedig 1 milliárdot. Ez valóban tekintélyes összeg, amely azt jelzi, hogy sokat és jól dolgoznak a civilek. Már a múlté az a gondolkodás, hogy az egyesületek csak az önkormányzattól várnak támogatást. A civilek jelentős része két lábbal áll a földön, és nagyon is tisztában van a lehetőségeivel.”

 

Pethő Imre
Fotó: Babják Tamás