a város arca
Helyi-érték
KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK
Nyitottság és közös munka

 

A veszprémi kulturális intézmények nyitottak az őket megkereső civil szervezetek felé – ez derült ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket az intézményvezetőkkel folytattunk.

Az épülettel a kapcsolatok is megújulnak

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője kijelentette: az intézmény mindig szoros viszonyt ápolt a civil szervezetekkel. Jelen pillanatban is 40 egyesület, klub, szakkör talált otthonra a VMK-ban. Találkozási, bemutatkozási helyet és eszközöket, laptopot, projektort, CD lejátszót kapnak ingyen használatra.

A civilek sokszor kész ötletekkel, megvalósításra váró programtervekkel jelentkeznek nálunk. Legtöbb esetben ilyenkor egy megnyert pályázatnak keresnek partnert és támogatót egyben, hiszen a fent említett technikai segítségen túl megjelentetjük őket a programfüzetünkben, feltesszük a honlapunkra, valamint a facebook oldalunkra is. De sokszor teljesítünk speciális kéréseket is például önvédelmi oktatásnál szivacsokat biztosítunk – magyarázta az igazgató.

A Smaragd Város (szociális város rehabilitáció) programban pedig még szorosabbra fűzik a viszonyukat a civilekkel. A pályázat soft része kimondottan az ő tevékenységüket támogatja. A hagyományőrző gyermekprogramok mellett rendhagyó ünnepek, helytörténeti előadások is megjelennek, de szerephez jutnak a Veszprém Bakony és a Kis-Bakony Táncegyüttes és a helyi kung-fu egyesület is.

Az egykori HEMO épületét és az egész lakótelepet érintő projekt kapcsán Neveda Amália elárulta: a házfelújítás az épület megszépülésén túl tartalmi változást is jelent, és ezen belül a civilek is szerephez jutnak. A civil társadalom bemutatása kiemelt helyen szerepel a program ezen részében. Öt esztendeig a városi nemzetiségeknek – ukránoknak, örményeknek, lengyeleknek és romáknak – bemutatkozási lehetőséget kell biztosítaniuk.

Civil kapcsolatok a múzeumban

Míg a VMK esetében látványosan jelennek meg a civil szervezetek, a múzeum esetében sokan talán nem is gondolnák, mennyi lehetőség nyílik az együttműködésre. Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója az intézmény legfontosabb civil kapcsolatának a Veszprémi Múzeumegyletet  nevezte meg. Az egylet havonta szervez előadásokat, tagjai jelen vannak a kiállításmegnyitókon, múzeumi rendezvényeken. Szintén havonta találkoznak a múzeum falai között a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub tagjai, és az intézmény az idegenvezetők nyugdíjas klubját is befogadja.

Az egyes kiállításokkal kapcsolatban is gyakran működnek együtt civil szervezetekkel. Jelenleg is látható például a Cserhát városrészt bemutató tárlat, amelynek összeállításában nagy szerepet játszott a Veszprémi Cserháti Társaskör. Az időszakos Szegről szegre kiállítássorozatban a többi városrész civil szervezetei is közreműködtek. A tervek között szerepel egy állandó várostörténeti kiállítás, amely során újabb lehetőség nyílhat a baráti körökkel való együttműködésre.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a Laczkó Dezső Múzeum rendes működése számos lehetőséget kínál a civil szervezeteknek kapcsolatok építésére és ápolására az intézménnyel. A múzeumi rendezvényekhez rendszeresen csatlakoznak a városban működő egyesületek, ennek egyik közkedvelt példája a századelős korabeli ruhák bemutatása.

Szívesen segítenek

A Művészetek Háza közel húsz civil szervezettel ápol kapcsolatot – tudtuk meg Hegyeshalmi László igazgatótól. Gyakran biztosítanak  helyszínt civil egyesületek rendezvényeinek, szerveznek velük közös programokat, kiállításokat. Az ITTMOST Egyesülettel közösen eddig négyszer rendezték meg a Csend Napokat, míg a ZONTA klub Rózsa ünnepében háromszor működtek közre, ahogy a klub városházi kiállításainak szervezésében is segítenek. Befogadják a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, a Hét Domb Egyesület, a D'Arts Alapítvány előadássorozatait, támogatják az OdaLökött Költészet Slam Poetry esteket és a Veszprémi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületet.

Számos szervezettel szakmai, művészeti együttműködéseket folytatnak például úgy, hogy műveket és alkotókat kutatnak fel. Az egyik ilyen partnerük a Szilágyi Lackó hagyatékát kezelő Miklós utca 18. Művészetért Alapítvány.  Hegyeshalmi László hozzátette: költségvetési szervként pénzbeli támogatást nem tudnak nyújtani, az intézmény infrastruktúrájával, emberi erőforrásával azonban szívesen áll a civil kezdeményezések mellé.

 

BM
Fotó: Babják Tamás