a város arca
Helyi-érték
TENK FERENC
Minőség a munkában, minőség a támogatásban

A Schiedel Kéménygyár Kft. nem csak a veszprémi gazdaság egyik zászlóshajója, hanem vezető szerepet tölt be a városi kulturális és sportélet támogatásában is. Az idén húsz esztendős cég vezetőjével, Tenk Ferenccel beszélgettünk támogatási elveikről, alapfilozófiájukról.


– Nem minden gazdasági szereplőre jellemző, hogy ennyire aktívan támogatja a környezetét. Önök miért vállalták ezt fel?

– A Schiedel alapfilozófiája, hogy része vagyunk a környezetünknek munkatársainkon, kapcsolatainkon, partnereinken  keresztül. Nem zárkózunk el, hanem ellenkezőleg: nyitottak vagyunk. Együtt élünk a környezetünkkel, ezért is vállalunk évről-évre ekkora szerepet a sport és a kultúra támogatása területén. Úgy gondoljuk, vissza kell adni a társadalomnak abból, amit kapunk.

– Kiket támogatnak?

– Már a kezdetektől, húsz éve támogatjuk a férfi kézilabdacsapatot. Az MKB Veszprém azóta is az egyik legfontosabb partnerünk.  Mellette a női kézilabdásokról, a Barabás KC-ról sem feledkezünk  meg, de szpozoráljuk a női röplabdásokat, valamint a VEDAC (Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club) egyesületet is. A sport mellett a kultúrára is figyelünk. Szeretjük a VeszprémFest rendezvényeit, valamint figyelemmel kísérjük a Petőfi Színház munkáját. Szociálisan is érzékeny a Schiedel kéménygyár, a vörösiszap-katasztrófa idején számíthattak ránk a bajba jutottak. Segítettünk a nagyobb tiszai árvizek károsultjainak is. Évről-évre kisebb összegekkel segítjük a Bébi Mentő Alapítványt.

– Milyen alapon, és kik döntenek a támogatásokról?

– A döntés nem egy személyhez köthető – azaz nem én döntök egyedül, hallgatok a szakterületen dolgozó kollégáinkra. A Schiedelnél csapatban dolgozunk, éppen ezért adunk és figyelünk egymás véleményére. Ez határozza meg a támogatásokkal kapcsolatos döntéseinket is. A munkánkban is a minőségre törekszünk, és a támogatásban is, amelynek erősítenie kell a cég imázsát, arculatát. Éppen ezért távol tartjuk magunkat a pártpolitikai színezetű szponzorációktól. Törekszünk arra, hogy a mi termékünkhöz hasonlóan minőségi és elismert kezdeményezéseket, programokat, tevékenységeket támogassunk.

– Későbbiekben várható változás a támogatások kapcsán? Hatással van önökre a válság?

– Szerencsénkre és a kollégáink munkájának köszönhetően a Schiedelt nem érintette olyan mértékben a válság, mint az építőipart. Ebből kifolyólag változást nem tervezünk, és továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk veszprémi kötődésünkre. Továbbra is a sport, a kultúra szférájában és a szociális területen kívánunk jelen lenni.

 

Pethő Imre

Fotó: Babják Tamás