a város arca
Program
László Károly Gyűjtemény
László Károly Gyűjtemény – Dubniczay-palota

 

Az akadémiától a pop-artig – művek, stílusok a XX. századból

 

A veszprémi vár egyik legszebb késő barokk épületében, a Dubniczay-palotában 2006-ban nyílt meg a XX. század képzőművészetéből ízelítőt nyújtó László Károly Gyűjtemény. Az akkor kötött letéti  szerződés 2011 nyarán lejárt, ám László Károly, a műalkotások tulajdonosa Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával, valamint a Művészetek Házával újabb tíz éves megállapodást kötött a művek elhelyezésére és bemutatására.

 

Az immár kétszáz művet számláló, gazdagabb gyűjtemény hűen tükrözi László Károly műgyűjtő széleskörű képzőművészeti érdeklődését. A tárlaton kiállított legkorábbi mű Bihari Sándor Alföldi naplementéje, a magyar tájképfestészet korai realista stílusú alkotása. E műtől hosszú út vezet a most Veszprémbe került pop-art kompozíciókig. Ezt az utat lehet nyomon követni a tárlaton. A gyűjtemény új címe is erre utal: Az akadémiától a pop-artig – művek, stílusok a XX. századból.

 

A László Károly Gyűjtemény a művek megváltozott csoportosításával, a hangsúlyok áthelyezésével frissebb, izgalmasabb lett, megújultan is színes, változatos pillanatfelvételeket mutat a XX. század képzőművészetéből.

 

A László Károly Gyűjtemény honlapja: http://www.arthouseweb.hu/index.php/gyujtemenyek/laszlo-karoly-gyujtemeny