a város arca
Program
Csikász Galéria

 

„mint a tűz mint a víz”

Tűz és víz lobog és lebeg és feszül – egymást kiegészítve – Klimó Károly festőművész és Willi Weiner szobrászművész kiállításán a Csikász Galériában.

A tárlat alapprekoncepciójaként a tűz és víz oximoronja, kibékíthetetlen ellentéte merülhet fel a látogatóban a kiállítás címét olvasva: „mint a tűz mint a víz”, és ez a feltételezett tézis több szinten alá is támasztódik. Klimó Károly festményein a füst, a parázs, a láng lobog a vörös számos árnyalatában, és sötétlik a korom a fekete színekben, ám a képek mégsem komorak, valami elemi erő, dinamika és sajátos harmónia sugárzik belőlük.

Willi Weiner szobrai önmagukban antagonisztikusak: a forrasztott rozsdás corten acél vöröses, durva felülete szöges ellentétben áll a türkizkékre festett víztükör „imitációkkal”.

Tehát a falakon a tűz: képeken(ben) – vörösen és sárgán és feketén. A padlón és a térben lebegve a víz: vasszobrok vörösesbarnán és kéken. Mégis az antagonizmus helyett valamifajta meditatív harmónia lepi meg a kiállított műalkotások között sétáló nézőt. Nem kioltják, hanem kiegészítik és felerősítik egymás kisugárzását az képek és szobrok.

A „mint a tűz mint a víz” kiállítás előreláthatóan 2012. július 1-jéig tekinthető meg a Művészetek Háza Csikász Galériájában.

 

A Csikász Galéria honlapja: http://www.arthouseweb.hu/index.php/kiallitasok/ajka