a város arca
Arcvonal
MIHALOVICS PÉTER
Veszprém, kis ékszerdoboz

 

Dr. Mihalovics Péter önkormányzati képviselővel, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztossal többek között Veszprémben töltött első éveiről, a város vonzerejéről és kedvenc helyeiről, rendezvényeiről beszélgettünk.

– Mióta él a városban?

– Nyíregyházáról – mintegy 12 éve – költözött át az egész család Veszprémbe, édesapámnak ajánlottak munkát a Pannon Egyetemen. Mindez közvetlenül az érettségi előtt történt, amit végül a Padányiban tettem le. A költözés pillanatában nagyon fájt a szívem, hiszen minden Nyíregyházához kötött, de idő közben rájöttem, Veszprém lényegesen szimpatikusabb város, közelebb áll az emberek szívéhez, kis ékszerdoboz.

– Sikerült hamar megszeretni a várost?

– Éppen akkor lépett új szakaszba az életem, hiszen jöttek az egyetemi évek, ez volt a felnőtté válás időszaka. Még otthon laktam,  de már szabadabban mozogtam, mint korábban. Sokszor megfordultam a Diákcentrumban, illetve néhány belvárosi szórakozóhelyen. Kialakult egy baráti kör, akikkel rendszeresen jártam ezeket a helyeket, de ha az időjárás megengedte, akkor a Balaton-parti városokat látogattuk meg. Az itt élők számára természetes, hogy bármikor leugorhatnak a Balatonhoz, Nyíregyházán több hónappal előre megterveztünk egy hasonló utat.

– Mi fogta meg először Veszprémben?

– Egy dózsavárosi sorházba költöztünk szüleimmel, ahol fantasztikus környezetben éltünk. Előttünk a vár panorámája, falusias környezet és nyugalom, mindez 10 perc sétára a belvárostól. Ez kompenzálta a költözés miatti hiányérzetet.

– Mit tart Veszprém legfőbb vonzerejének?

– Gazdasági és versenyképesség szempontjából is büszkék lehetünk a Pannon Egyetemre, hiszen bizonyos képzések tekintetében európai szintű elismeréseket vívott ki magának az intézmény. A várossal közösen olyan iparvonzó képessége is lehet, ami közép, illetve hosszú távon fejlődési irányt adhat Veszprémnek. Turisztikai szempontból kiemelkedőek a fesztiválok, az egyre színesebb és élőbb kulturális élet, amelyhez minden évben mind nagyobb áldozatvállalással tud hozzájárulni az önkormányzat is. Marketing szempontból két dolgot emelhetünk ki: amire a helyiek büszkék, illetve ami vonzó az ideérkezők számára. Ez a kettő valahol összekapcsolódik, máshol különágazik, a közös pont a színes kulturális élet, a lenyűgöző épített környezet és a természeti adottságok.

– Ezek ellenére is tapasztalni hiányosságokat.

– Még mindig gyakran hallani, hogy a fiatalok számára kihalt a város, a 16–21 éves korosztálynak nem kínál annyi programot, ami itt tartaná őket a hétvégékre is. Talán kevés hely áll rendelkezésükre, ahol kikapcsolódhatnak, nincs elég vonzó program számukra. Ez nem feltétlenül a város hibája, hiszen a  piac határozza meg ezeket a lehetőségeket. A fiatalok számára gyakran vonzóbb programnak tűnik a Balaton közelében kikapcsolódni. Saját tapasztalatom, hogy a pályaválasztásnál fontos érv, hogy milyen közösségi élet van az adott egyetemen. Büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém egyetemi város, de emellett kicsit befogadóbbnak kellene lennünk, hogy a fiatalok jól érezzék magukat, pozitív élményekkel távozzanak az egyetemről, s később is jó szívvel gondoljanak Veszprémre.

– Vannak a megyeszékhelyhez kapcsolódó kedvenc helyei, rendezvényei?

– Az elmúlt hat évben kivívta a kedvenc tér címet a Dózsa tér. Van benne annyi energiánk, hogy méltán büszkék lehetünk rá. Ki kell emelnem az Utcazene Fesztivált, amely minden évben újat tud mutatni és lenyűgöz, arra a hétre, ha tehetem, nem szervezek másik programot. Hasonló élményt nyújt a VeszprémFest, amely más rétegnek szól, más üzenetet hordoz. Gyakorlatilag minden, ami a nyárral kapcsolatos, az jó érzéssel tölt el, ez a kedvenc évszakom.

– Munkája során hozzá tud járulni valamivel Veszprém turisztikai értékeinek minél nagyobb körben történő megismertetéséhez?

– Nincs olyan előadás vagy beszéd, ahol ne hoznék egy pozitív veszprémi példát, legyen az fesztivál, kommunikáció vagy éppen városvezetés. A város nagyszerű kiinduló pont a Bakony és a Balaton felé egyaránt, éppen ezért egy Veszprém központú turisztikai központ kialakításán dolgozunk.

 

Cseh Zoltán

Fotó: Kovács Bálint