a város arca
Támogató iskola
Támogató Iskola mintaprojekt

A SZABAD-SAJTÓ Egyesület koordinálásával a DEMO és a kultúrAktív egyesületek, valamint a diákönkormányzat részvételével indult útnak a Támogató Iskola mintaprojekt. 

Az oktatás akkor a legeredményesebb, leghatékonyabb, ha az iskola (vezetők, oktatók, dolgozók), diákok és családjuk egy közösséget alkot, és egy irányba halad.

Az utóbbi idők jelenségei miatt ez megváltozott. A covid, a külső világ hatásai: elmagányosodás, kiégés, túlterheltség, a világ bizonytalansága gyengítette ezt a közösséget. Mi ezzel a mintaprojektel ezt a folyamatot kívánjuk megállítani, visszafordítani. Támogatni, erősíteni szeretnénk az oktatók, diákok és családok közösségét, szeretnénk kisebb projektjeinkkel aktivizálni őket.

Három civil egyesület. SZABAD-SAJTÓ Egyesület, DEMO Egyesület, kultúrAktív Egyesület vesz részt benne. A civil szervezetek és az iskola összehangolja tevékenyéget és egymást erősítve valósítja meg a mintaprojektet.

Programunk tartalmát három szóban tudom megfogalmazni.

  • Megismerés - a mai rohanó, kollektív fáradtságban és bizonytalanságban nem is tudunk figyelni másokra, nincs energiánk kíváncsinak lenni, ez hatalmas károkat okozhat, mert amit nem ismerünk attól félhetünk, attól elzárkózhatunk
  • Megerősítés - nem szólítjuk meg egymást, ha igen, akkor is sokszor a negatív vélemények, a morgás kerül elő, pedig a pozitív kommunikáció szintén csökkenti a kiégést, nyitottabbá tesz
  • Megoldás a minőség - egy megerősítő környezetben lehet csak többet és jobban dolgozni, egymást támogató légkörben, egymást fejlesztő iskolában magasabb minőséget tudunk elérni, amivel sikeresebbek és boldogabbak leszünk. 

Együttműködő iskola. Egymást segítve, egymástól tanulva, egymást tanítva tudunk csak sikeresek lenni. Ebben a közegben kevésbé égünk ki, kevésbé válik a tanítás, tanulás rutinná. Mindezt a kollaborációs, vagyis az együttműködő kommunikációval tudjuk megteremteni. A startupok világa és a fejlettebb üzleti kultúra világában ez már elfogadott. Nincs bűnbak, csak közös célok, aminek megvalósításában mindenkire számítunk. Hiszen mindenkinek van olyan tudása, tulajdonsága, képessége, amivel hatékony része tud lenni a közös munkában!

SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület /NEA, VEB 2023 Zrt. Zenél a város projekt

Pethő Imre
Coach- vezetőség
Coach - munkaközösség vezetők
Együttműködő kommunikáció - képzés
Közös munka a diákönkormányzattal

  • panaszlánc
  • oktatói díj
  • aktív részvétel a külső és belső közösségi terek fejlesztésében
  • veszpremunk.hu: bemutatkozási lehetőség zenével foglalkozó jendrásoknak

Design és Egészség Modell Egyesület (DEMO Egyesület)/  VEB2023 Zrt. Komplex pályázata: STAMP - kulturális korlenyomat gyerekszemmel, ezen belül a ParticipiVeszprém közösségi társasjáték tervezés projekt. Több szintű kapcsolat, aminek az első állomása: belső közösségi tér kialakítása. 

kultúrAktív Egyesület /NKA-VEB2023 Ideiglenes kollégiumában beadott Alakítsd az iskolád! Belső közösségi tér kialakítása történik meg 2023 április végéig..