a város arca
Támogató iskola
Alakítsd az iskolád, Veszprém!

KultúrAktív Egyesületről…

A kultúrAktív Egyesület több mint 10 éve foglalkozik épített környezeti neveléssel, azaz azzal a pedagógiai irányzattal, amelynek célja szorosabbá tenni az emberek és az általuk alkotott környezet (pl. otthon, utca, szabad terek stb.) kapcsolatát. Az egyesület tagjai építészek és pedagógusok, akik egyrészt szakemberek között terjesztik az épített környezeti nevelés elméletét és módszertanát, másrészt részt vesznek új módszerek és eszközök fejlesztésében, harmadrészt pedig fiatalok számára tartanak játékos és élményalapú foglalkozásokat, amelyek során a gyerekek felfedezhetik, megérthetik és alakíthatják a lakókörnyezetüket. Az egyesület legnépszerűbb könyvsorozata a gyermekeknek szóló Tiéd a város városfelfedező könyvei, és szintén kedveltek a családoknak készült sétalapok, és városi témájú élőtársasok (Urbanity, ParticiPécs, PopUpPest, playhellocity, Alakítsd az Iskolád). A könyvekkel, sétákkal és társassokkal Veszprémben is találkozhatunk, hiszen az egyesület részt vesz a STAMP projekt megvalósításában, így a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa alkalmából felfedező könyv és városalakító élőtársas is készül a veszprémi gyerekek számára.

Alakítsd az iskolád, Veszprémről…

Az elmúlt években az egyesületnél egyre hangsúlyosabbá vált a közösségi tervezés, az Alakítsd az iskolád Veszprém! projektben pedig két veszprémi iskola, a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum és a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, udvarára készülnek majd tervek, a diákok által megfogalmazott ötletek közül pedig egy-egy meg is valósulhat. A tervezés attól különleges, hogy az iskola diákjai és szüleik, a pedagógusok és oktatók, valamint az egyesület szakértői csapata közösen elemzik, értékelik az iskolaudvar erősségeit és gyengeségeit és fogalmazzák meg fejlesztési céljait. A folyamat során az egyéni jövőképekből és ötletekből, közösségi jövőkép és ötletcsomag válik, amelyben találkoznak és összekovácsolódnak a különböző korosztályok igényei, véleményei és ötletei. 

“Felismerve, hogy a fiatalok számára mennyire fontos, hogy minőségi iskolakörnyezetben töltsék a mindennapjaikat, és hogy mennyire izgatja, érinti és foglalkoztatja őket ennek az alakítása, indítottuk el az Alakítsd az iskolád Veszprém! projektet. Célunk ezúttal túlmutat a közösségi tervezésen. Szeretnénk, ha a diákok meg is tudnák valósítani elképzeléseiket!” - mondta Szilágyi-Nagy Anna, az egyesület elnöke. A Nemzeti Kultúrális Alap Veszprém-Balaton régiójára kiírt pályázata ezért két lépésben valósul meg: először a Jendrás és a Boteves diákok, tanárok, oktatók és szülők közösen megfogalmazzák és megtervezik, mire van szükségük, majd a csapatok a veszprémi DEMO Egyesület segítségével egy-egy ötletet megtervezhetnek és meg is valósíthatnak.

Sok sikert a közösségi tervezéshez és megvalósításhoz!


Fotók: A közösségi tervezés első lépései a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában és a VSZC Jendrassik-Venesz Technikumban. Oszkai Péter képei.