a város arca
Arcvonal
Bensőséges kapcsolatban önmagaddal, környezeteddel

Egész életünkben tudatosan, vagy tudattalanul arra törekszünk, hogy megismerjük magunkat, hogy jóban legyünk saját világunkkal. Ebben segít a Kimik. Heim-Tóth Miklós a program elindítójával beszélgettünk. 

Már a név is elgondolkodtató: Kimik. Mit is jelent ez? Mit üzen nekünk?

Kittivel, a feleségemmel közösen álmodtuk meg a Kimiket. Kettőnk szövetségéből született, kettőnk nevének kezdőbetűi alkotják. Megtetszett, hogy egy palindrom (oda-vissza olvasható szó) jött így létre. A régiek varázserőt tulajdonítottak az ilyen szavaknak. Szerintem van is ebben valami. Másik olvasata, hogy az egyik legizgalmasabb kérdésnek tartjuk annak vizsgálatát, hogy kik és mik vagyunk valójában.

Miért indítottad ezt el? 

Az én életemet alapjaiban megváltoztatta, amikor rátaláltam a tudatos jelenlét módszerére és az mindennapjaim része lett. Előtte sok évig okoztam értelmetlen szenvedést magamnak túlfejlett önkritikámmal, önostorozásommal, a fejemben zajló folyamatos belső monológgal. Nem tudtam mit kezdeni azzal a mélyről jövő érzéssel, hogy „nem vagyok elég jó”. Változatos módszerekkel próbáltam elterelni a figyelmemet, de a helyzet csak egyre rosszabb lett. Amikor megtanultam együtt lenni nehéz érzéseimmel, elfogadással és barátsággal fordulni önmagam felé, a szenvedés kezdett fellazulni. A gyakorlás által rendszeres kapcsolatom lett belső mélységeimmel... és megéreztem, hogy legbelül béke és derű lakozik. Óriási váltás volt ez számomra.
Egész fiatal korom óta van bennem valami késztetés, hogy megosszam másokkal azokat a dolgokat, melyek nagy hatást gyakoroltak rám, ezért elkezdtem kiképezni magam, hogy továbbadhassam ezt az élményt. Így lettem mindfulness oktató. Majd mikor 2 évvel ezelőtt egy Balaton-felvidéki szőlőhegyre költöztem, éreztem, hogy ez a hely, az erdő, a forrás tökéletes segítőtársak lesznek ezen az úton.
Régóta érdekel, hogy mi lehet az a legegyszerűbb dolog, melynek a legnagyobb hatása lehet közvetlen környezetemre és az egész világra. Meggyőződésem, hogy ahogy mind többen sajátítják el a tudatos jelenlét módszerét és kerülnek belsőséges kapcsolatba önmagukkal, életünk minden területe megváltozik ettől. Ezt tapasztalom saját életemben és látom azokon, akik hasonló úton járnak. Ezért indítottuk útjára Kimik programjait, hogy ehhez a változáshoz hozzájáruljunk a magunk módján.

Online, vagy személyes előadásokat képzeljünk el? Csoportost, egyénit?

Nagy lehetőség az online kapcsolattartás, de fontosnak tartjuk a személyességet is, ezért egy hibrid formátummal kísérletezünk. A 8 hetes program első és utolsó alkalma történik személyesen az erdőben és a hegyi jurtánkban, a köztes heti találkozók pedig online formában. A beszámolók alapján bevált ez a forma. Így olyanok is részt tudnak venni akik távolabb laknak, mégis van személyes kapcsolódás is, a csoport tagjai motiválják és erősítik egymást a folyamat során. Sokat számít a tapasztalatok megosztása és a közös gyakorlások ereje, így a módszer hatékonyabban tud beépülni a résztvevők mindennapjaiba és tudják folytatni a gyakorlást a 8 hét után is.
Van egy online csoportunk is a tapasztalatcserére és rendszeresen szervezünk a 8 hetes program után is személyes találkozókat, gyakorlónapokat, így egyre bővül az a közösség , akik egymást támogatva haladnak a tudatos jelenlét életet átformáló ösvényén. Természetesen azoknak is igyekszünk segíteni, akik egyénileg fordulnak hozzánk tanácsért, útmutatásért. Sokan érkeznek, hogy a természetközeli életmódról kérdezzenek, ebben is szívesen segítünk.

Mit kapnak az ide látogatók?

Elsősorban egy olyan módszertant, mely többezer éves hagyományokban gyökerezik, de a modern tudomány is egyre több részletét bizonyítja. Minden alkalmat közös gyakorlással kezdünk. Ezek úgynevezett formális gyakorlatok, meditációk. Óvatosan bánok a meditáció szóval, mert sokmindent neveznek így manapság. Olyan nagyon egyszerű gyakorlatokat használunk, melynek során részletesen megfigyeljük belső működésünket, fejlesztjük érzékelésünk képességét, és egy elfogadó, barátságos hozzáállást alakítunk ki minden történéshez. Ez elszánt és kitartó belső munkát igényel, de közben elképesztően izgalmas felfedezőút is egyben. A gyakorlások során megosztjuk egymással tapasztalatainkat és megbeszéljük a tanulságokat. A 8 hét során fokozatosan haladunk a mélyebb témák és rétegek felé. Mindenki azt tudja kivenni belőle, ami a saját élethelyzetéhez leginkább támogató. A heti találkozók közt minden napos önálló gyakorlás szükséges a 8 hét során. A formális gyakorlatokat kiegészítik ún. informális gyakorlatok, ahol mindennapi helyzetek közepette használjuk a tudatos jelenlét eszközeit. Az első és utolsó egész napos személyes együttlét pedig lehetőséget ad az erdő élőlényeihez is kapcsolódni. Szavak nélkül sétálunk, hallgatjuk az erdő hangjait és példát veszünk a fáktól. Sokan jönnek olyanok, akik régóta halogatják, hogy a meditációt életük részévé tegyék, sikerüljön igazán összebarátkozniuk önmagukkal. A visszajelzések alapján úgy tűnik, itt segítséget kapnak ehhez.

Tervezel folytatást? Indítasz újat? Mi a jövő?

Igen, mindenképp. Most lesz pár hónap szünet, amikor csak rövidebb, egynapos programjaink lesznek, mert egy kis emberi lény minket választott szülőknek és az Ő érkezésére készülünk. De ősztől újra indul majd a 8 hetes lehetőség is. Várunk mindenkit szeretettel!

Heim-Tóth Miklós: https://www.facebook.com/kimikajelenvagyok

(Imi)