Szentgál, Herend és Városlőd határában, egy hatalmas erdős hegygerinc takarásában fekszik az Élő Bolygó Alapítvány biodinamikus családi farmja: a farmot fenntartó Varga család teljesen vegyszermentesen (ide értve a bio vegyszereket is), csupán humuszból, kvarclisztből, vízből készült preparátumokkal gondozzák 60 hektáros birtokukat, ahol magyar tarka teheneket, vörös szőrű mangalicákat, lovat és csirkéket nevelnek.
A gazdaságban minden önfenntartó: helyben termelik a takarmányt, gyümölcsfáikból, ribizli-, málna-, és szederbokraikról származó gyümölcseikből szörpöt és lekvárt készítenek, miközben a sok állat is számos termék - tej, sajt, túró, joghurt, kefir, vaj, tejszín, mangalica- és marhahús, kolbász, sonka, hurka - megtermelését teszi lehetővé. Fő exportcikkük a tej, amelyet olyan népszerű helyeknek adnak el, mint a csopaki Márga bisztró, a füredi Malackrumpli vagy éppen a veszprémi Villa Medici.
Farmjukon szívesen látnak a vidéki élet és a gazdaság iránt érdeklődő személyeket is: évi kétszer Waldorf-iskolás gyerekek jönnek kipróbálni a tanyasi életet.
A biodinamikus gazdaságról a We Love Balaton írt izgalmas cikket, amely ide kattintva olvasható.
Fotó: Élő Bolygó Gazdaság hivatalos Facebook-oldal