a város arca
ITTMOST BLOG
TERMÉSZETKÖZELBEN
Élet egy erdei tisztáson - Csehbánya

Nem vagy normális! Kaptam meg ezt a rövid, de annál velősebb véleményt, amikor a barátaim megtudták, Csehbányán építkezem, és ott szándékozom lakni.

Miért is? Mert nincs (a mi házunknál, mivel a falu szélén van) internet, 20-as telefonnal alig vagy sehogy sem lehet telefonálni, nincs bolt, és nincs kocsma sem. Ja, és nincs gáz a faluban. Bizony, ezek mind-mind igazak. Éppen ettől olyan nagyszerű hely Csehbánya. 

Ezek helyett van egy festői, gyönyörű környezet. Azt képzeljék el, hogy ez a maximum 300 fős település egy erdő közepén található. Mindenhol fák, patak, festői kilátás. És csend. Hatalmas csend és béke, ami azonnal hatása alá vonja azt, aki oda látogat, vagy ott él. Ez a legnagyobb csoda. 

Ne feledkezzünk meg az ott élőkről sem! Mert itt bizony még létezik a jófajta segítőkész szomszédság, ahol figyelnek és segítenek, ha kell. Néhány hét alatt meg lehet tudni, merre vannak jó gombászó helyek, hol lehet tojást venni, friss húst, milyen gyümölcsből és hol lehet pálinkát főzetni, milyen fát érdemes venni, ki tudja jól felvágni. Miközben ezt felfedezed, beszélgetsz, rég elfelejtett emberi viszonyokat élesztesz újjá. Megtanulod a helyet, annak viszonyrendszerét. Szép lassan belesimulsz a tájba, és megérted annak üzenetét. 

A gyerekeid meg boldogan rohangálnak a patakban, a mezőn, az erdőn.

Este és hajnalban pedig az erdő ajándékoz meg maradandó élménnyel. Őzeket, vaddisznókat, szarvasokat láthatsz, hallhatsz. Elég őket csak nézni, figyelni őket. 

Kell ennél több? Nekem nem.

Pethő Imre
Fotó: internet