a város arca
VIDÁMAN VIDÉKEN
DIGITÁLIS NOMÁDOK
Szabadság, szeretem

Hol vannak már azok az idők, amikor az ember vágyainak netovábbja a család, egészség, jó fizetés, biztos állás, nagy ház volt? Az új cél ma a függetlenség és a szabadság, a digitális nomád életmód pedig épp ezt az elképzelést támogatja.

Napfény, tengerpart, pálmafák, Bali, függőágyban lazán laptopozó ember. Nagyjából így képzeljük el a digitális nomádokat, noha ez a kép inkább csak egy sztereotip hirdetés, mint a teljes valóság, de végső soron, ahogy minden sztereotípiában, van benne egy csipetnyi igazság.

Munka van, állandó munkavégzési hely nincs

Annyiban mindenképpen, hogy a 21. század embere kétségtelenül szabadságra, élményekre és új munkavégzési formákra vágyik – akár olyanra, amit egy függőágyból is lehet menedzselni. Már nem egyezünk ki (vagy legalábbis nem szeretnénk) azzal, hogy 9-től 5-ig üljünk egy irodában vagy 12 órás műszakokat toljunk végig, mint az igáslovak. „Nem te vagy a munkáért, hanem a munka van érted” – mondjuk (bár a valóság sokszor még mindig épp az ellenkezője), és azt is, hogy elegünk van a kizsigerelő gazdaságból és társadalomból, ahol nem tudunk igazán időt fordítani magunkra, a kikapcsolódásra. A munka is legyen élmény, és legyen meg a kellő szabadságunk is, amivel azt kezdünk, amit csak akarunk.

A digitális technológiák fejlődésének köszönhetően ez egyre inkább megtehető: bizonyos munkák már eleve nem igényelnek se kötött munkaidőt, se személyes jelenlétet, se állandó munkateret, így kezdenek előretörni a rugalmas munkavégzési formák, de egyre több a szabadúszó vagy az egyéni vállalkozó is. A kreatív ipar felértékelődésének köszönhetően pedig már a hobbinkból is szépen megélhetünk: utazásból, fotózásból, írásból vagy épp csak abból, hogy jó képeket töltünk fel az Instagramra, és lehet úgy is passzív jövedelmünk, hogy a malacpersely telítődése közben valójában nem dolgozunk, hanem nyaralunk.

Magyarán, lehetünk digitális nomádok. Az életforma elterjedését elsősorban Tim Ferrishez és saját tapasztalatait bemutató 4 órás munkahét című útmutató könyvéhez kötjük, és nagyon gyakran még mindig az életet nagykanállal habzsoló utazó bloggereket vagy a backpackereket kötjük hozzájuk, de a kifejezés ennél többet takar.

Digitális nomád lehet a programozó, a szövegíró és a közösségi média menedzser is, egészen pontosan mindenki, aki a távmunka és a modern technológia lehetőségeit kiaknázva kijelölt munkavégzési hely és/vagy állandó lakhely nélkül dolgozik. Akár Baliról, akár egy co-working irodából.

Hogyan legyek digitális nomád?

Mindez kétségtelenül csábítóan hangzik, azonban digitális nomádnak se úgy születik az ember, és ezért az életformáért is tulajdonképpen meg kell dolgozni.

A digitális technika megléte (laptop, okostelefon, jó internetkapcsolat) csak az egyik oldal, emellett megfelelő készségekre, képességekre és önismeretre van szükség. Ez részben persze annak is függvénye, hogy milyen munkát vállalunk digitális nomádként, illetve milyen irányvonalat találunk ki magunknak: egy cégnek akarunk bedolgozni, a szabadúszás vonz minket vagy saját vállalkozást akarunk vezetni. Nyilván mindegyik egy kicsit másfajta készségeket kíván meg, de vannak közös nevezők, amire minden esetben oda kell figyelni.

A digitális nomád életmód például kapásból nem a láblógatásról szól. Ugyan ebben az esetben senki nem írja elő, hogy mennyi időt kell munkával töltened egy nap, vagy hogy honnan dolgozol, mikor végzed el a munkád, a munkát végső soron el kell dolgozni. Ahhoz pedig nagy fokú önismeretre van szükség, hogy tudd, ez minden körülmények között menni fog-e? A balatoni panorámás nyaraló terasza vagy a tengerpart, mint munkavégzési hely elméletben nagyon jól hangzik, de vajon amikor ott vagy az adott helyszínen, nem vonja-e el majd folyton a figyelmed a tenger hullámzása? Tényleg tudsz egyszerre nyaralni és dolgozni? Vagy a co-working irodában, adott esetben idegenek között is a feladatodra koncentrálni? Egyáltalán, időben nekiállni a munkának és nem elveszni az élmények élvezetében?

Annak, aki digitális nomádnak áll, jól bejáratott rendszerekre van szüksége, anélkül ugyanis búcsút inthet a produktivitásnak, az alkalmazkodóképesség, a rugalmasság és a kiváló időmenedzselés pedig kulcsfontosságú számára.

De elengedhetetlen a türelem és a nyitottság is, és az sem árt, ha jól tudjuk magunkat menedzselni, bírjuk a bizonytalansággal járó stresszt, illetve ha van már némi kapcsolati tőkénk induláskor, hiszen szabadúszóként a munkaszerzés egyik legfontosabb eleme a láthatóság. Ehhez elengedhetetlen, hogy ott legyünk a közösségi médián, a LinkedIn-en vagy éppen, hogy meetupokra járjunk.

No és persze a piszkos anyagiakról sem feledkezhetünk meg. Bár a digitális életmód lényege az is, hogy ahhoz mérten lőjük be a munkamennyiséget, amilyen életformát szeretnénk folytatni, a kényelmes, kalandokkal, utazásokkal teli életmód általában magasabb jövedelmet kíván meg: átlagban havi 350 ezer forint az, amiből már jól ki lehet élvezni ezt az életformát.


Tanulj a profiktól!

Akkor sem kell megijedni, ha egyelőre még nem érzed magad készen a digitális nomád életmódra, de egyszer mindenképpen szeretnéd kipróbálni. YouTube videókból, blogokból, online kurzusokból nagyon sok minden megtanulható, sőt, konkrét digitális nomád életmódot tanító kurzusok is léteznek:


Aki mer, az nyer

A kecsegtető hirdetésekkel ellentétben tehát a digitális nomád életmód sem nyakig tejfel és ugyanúgy sok erőfeszítést igényel – kezdetben legalábbis. Ahhoz, hogy egyáltalán belevágj, ki kell lépned a komfortzónádból, később pedig az említetteken túl olyan nehézségekkel is meg kell küzdened adott esetben, mint a magány.

Szerencsére ma már számos szervezett programot indítanak, ahol közösségre találhatsz és könnyebben boldogulhatsz: ilyenek a The Paradise Project, a Nomad Cruise vagy a Nomad MBA. Az induláshoz azonban fontos itt is egyfajta lelki stabilitás, hogy a saját lábadon is képes legyél megállni, és olykor komoly tervezésre van szükség: számba kell venni a tartalékokat, skilleket kell tanulni, pontosan megfogalmazni, mit akarsz, aztán pedig, összeszedve minden bátorságod, belevágni. Valamit biztosan fogsz nyerni vele. Ha mást nem, a személyiséged fejlődését.

Bertalan Melinda
Fotók: Unsplash, medium.com