a város arca
EMLÉKEZTETŐ
IVÁCSON ATTILA
A tehenek jól vannak

Mi másról is beszélgettünk volna Ivácson Attilával, mint a tehenekről, a sajtról, na meg Veszprémről. Azt mondja, minden rendben van, bár egy kis erősítés ráférne a marketingre. Nagyon boldog lenne, ha a sajtkészítők is elérnék azt a szintet, mint a borászok.

Előzmények: https://vportre.hu/cikk/409-ivacson-attila

- Hol tart most a tehenészet?

- A tehenek jól vannak, megtartjuk az üszőborjakat és ezáltal lassan, de növekszik a tehén állomány. Dicsekedni nem akarok a létszámmal, de már megvan az a létszám, ami fölé nem nagyon szeretnék menni. Ha több lenne a tehén, nagyobb gépesítést kellene alkalmazni a fejésnél, ami nem volna gond, de az utóbbi pár hónap komoly leckét adott arról, hogy óvatosan kell a fejlődéssel bánni. Bármikor előfordulhat egy olyan helyzet, hogy túl sok termék készül nagy termelési költséggel és a bevétel elmaradása sok ember munkáját sodorja kilátástalan helyzetbe. Ekkora méretben viszont csak a saját munka vész, amit nem számolunk és ezáltal sokszor alakul ki téves kép arról, hogy mennyire jövedelmező egy vállalkozás.    

- A sajtkészítést lehet még fejleszteni? Vagy elérted az optimális mennyiséget?

- Új irány a folyamatos fejlődés lassulása, ami nem a minőség folyamatos fejlesztésének a megállítása, hanem a méret, mennyiségi korlát felállítása. 

- Mi az új kedvenc?

-Van új termék, ami kedvenc is egyben, ez az érlelt krémsajt, ami fehér penész kéregben érlelődik és erős aromáival nem hagyja magát elnyomni vajas kenyéren egy kis hagyma társaságában.

- Miben kellene fejlődnöd?

- A marketinggel kellene többet törődnöm. A címkéimen rajta vannak az elvárt tartalmak, de azokat magamnak nyomtatom fekete-fehérben. Nincsen a sajtomról olyan kép, amelyen egy boldog kis négyéves szerepel és azt eszi, és háttérben az anyuka játszik a kutyával. (Apropó 4 éves: Marcikám megkért rá, hogy ne énekeljem Sub Bass Monster-rel a Hú de szar az élet refrént.) Reklámozni kellene, hogy nincs vegyszer, adalékanyag, hormon, antibiotikum, de annyira természetesnek gondolom ezt, hogy inkább annak kellene reklámoznia magát, aki nem ezek szerint termel.

- Néhány éve azt mondtad: Veszprém jó hely!

- Veszprém továbbra is jó hely, dübörög a kultúra, mozi költözik a közterületre, nyílnak az új helyek, van tartalom a belvárosi sétához. Amit én hozzá tudnék tenni, az egy kóstolgatással egybekötött mesélés lenne a sajt eredetéről, legendáiról, régiókról, ízekről, nemzeti kincsekről. Ehhez viszont igen pici a helyem.

- Mi a cél? Három év múlva mivel lennél elégedett?

- Három év múlva azzal lennék elégedett, ha a sajtkultúra jó irányba haladna és a sajtszakma megtalálná a saját hangját és útját, amit a boros szakma már sok éve mutat.

Pethő Imre
Fotó: Ivácson Kézműves Sajtok