a város arca
MESSENGER
PETHŐ IMRE
Vidáman vidéken

A vidéki, vagyis a városon kivüli élet sokáig nem volt népszerű. Inkább a városba költöztek az emberek, és nem fordítva. Néhány éve ez megváltozott. Divat lett a vidéki élet. 

Divat lett vidéken élni. A szép és élhető körülmények, a nyugalom miatt. De valójában ez még nem igazi vidékiség.  Csak akkor válik azzá, ha kapcsolatba kerülsz a helyiekkel, elfogadod, megérted  a hely szellemiségét, belesimulsz a természetbe, a környezetedbe. 

Ehhez alázat, odafigyelés szükséges. Nem adják könnyen, dolgozni kell érte. Földet művelni, még piciben is, valamint állatot tartani munkás dolog. Nincs hétvége, ünnepnap, jó idő, vagy rossz. Munka van. És rettentő sok öröm, amit visszakapsz, amikor a saját zölségedből készült levesedet kanalazod. 

Az igazi ajándék azonban az életformád átalakulása adja. Egészségesebb leszel testileg, lelkileg egyaránt. Kisimul az idegrendszered. Jobban és mélyebben tudsz szeretni, megélni a mindennapokat. A gyerekeidnek nem lehet nagyobb öröm, ha kutyával, macskával töltik a napjaikat, ha lovagolhatnak, futkározhatnak a réten, kirándulhatnak az erdőbe. 

Ezt csak erősítheti, ha helyben tudsz munkát vállalni, munkát teremteni magadnak, családodnak. A vidék számtalan vállalkozási lehetőséget tud biztosítani. Elég csak a távmunkára gondolni, ami a világháló és mobil korában természetes, és szinte bárhol megvalósítható.  De legalapvetőbb a földművelés, állattartás, erdőgazdálkodás, falusi turizmus. 

Helyben élni, és helyben gondolkodni egyet jelent a hagyományok ápolásával. Ez nem azt jelenti, hogy kötelező jelleggel néptáncolsz, hanem azt, hogy megismered a helyi ételeket, szokásokat, életsílust. Gondolj csak arra, nem kell feltétlenül gázzal fűtened. A füvet komposztálod. Vigyázol a környezetedre. 

Ha ezt az ideális állapotot eléred, megérted, akkor szebb életed lesz. Többet tudsz adni önmagadnak, a családodnak, a környezetednek. 

Pethő Imre
Fotó: Moritz Kroninger, Köles Mihály /Unsplash/