a város arca
Arcvonal
MÉSZÁROS ZOLTÁN
Fantasztikus zenei és gasztronómiai kínálat

Új névvel, de változatlanul színvonalas produkcióval jelentkezik idén a Veszprémi Ünnepi Játékok, vagyis a VeszprémFest július 27. és 30. között.

– Annak idején azt az alapcélt tűztük ki magunk elé, hogy országos hatókörű turisztikai fesztivált hozzunk létre – fogalmazta meg Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató. Ez megvalósult, hiszen az évente megjelenő 8–10 ezer ember kétharmada nem veszprémi.

– A koncepciónk szerint az opera, a dzsessz, a word music és a klasszikus zene műfajában igyekeztünk idehozni nemzetközi szintű produkciókat. Az utóbbi hét évben 140–160 millió forint állt a rendelkezésünkre erre, azonban ez az év minden eddiginél megrázóbb pénzügyileg, éppen ezért 30 millió forinttal csökkenteni kellett a költségvetést. Ennek legfőbb oka, hogy elmaradtak a pályázat útján megszerezhető központi források, ebből tavaly 36 millió forintunk származott. Mindezek ellenére nagyon jó zenészek érkeznek július végén Veszprémbe, fantasztikus műsorra számíthatunk tőlük – mondta Mészáros Zoltán.

A fesztivál továbbra is egyedülálló helyszínnel rendelkezik a vár történelmi környezetében, illetve gazdag programok várják a látogatókat a kísérő rendezvényeken. „Rosé, Rizling és Jazz Napok” címmel például új produkcióra számíthatnak az érdeklődők július 21. és 31. között, ahol gasztronómiai és zenei csemegék egyaránt várják majd az Óváros térre érkezőket. A Jezsuita-kolostorba is szerveznek programokat, itt július 27. és 30. között Liszt fesztivált tartanak.

Ami pedig a jövőt illeti, Mészáros Zoltán úgy véli, ha az állam kivonul e területről, akkor marad az önkormányzati támogatás, a szponzorok segítsége és a jegybevétel. – Ebben a formában pedig nem lehet azt véghezvinni, amit eddig, s én nem szeretek gyengébbet alkotni.

 

Cseh Zoltán
Fotó: Melczer Zsolt