a város arca
Arcvonal
BRÁNYI MÁRIA
A város ritmusa

A kultúra és – vele szoros összefüggésben – a turisztika Veszprém egyik, ha nem a legfontosabb kitörési pontja – hangsúlyozta már beavatásakor Brányi Mária alpolgármester. A Veszprém stratégiai fejlődéséért felelős vezető szerint a város imázsának, képének alakítása szempontjából rendkívül fontosak a nyári fesztiválok.

– A Gizella Napoktól a Vivace Fesztiválig az összes nagy kulturális esemény meghatározója a zene. Mindegyik   fesztiválunk a ritmusra épül. Ez különösen igaz a nyár két legfajsúlyosabb eseményére, a Veszprémi Utcazene Fesztiválra és a VeszprémFestre. Veszprém zenei kínálata nagyon gazdag, hiszen a komolyzenétől, a kórusmuzsikától a világzenén, a dzsesszen keresztül a könnyű műfajokig, a rockzenéig minden megtalálható. Az Utcazene inkább populáris, nagy tömegeket vonzó rendezvény, míg a VeszprémFest elit szórakozást kínál, szűkebb csoportot szólít meg. Fesztiváljaink vezérmotívuma a muzsika, a ritmus. Erre épül a veszprémi nyár.

– Fesztiváljainkban – a város kulturális életét tekintve – hatalmas lehetőség rejlik, hiszen meghatározhatják a város arcát. Ezért törekednünk kell arra, hogy meglévő programjaink minél színvonalasabb tartalommal rendelkezzenek, és hogy minél hatékonyabban kommunikáljuk az értékeinket – jelen esetben kulturális eseményeinket –, hiszen a fesztiváljaink csak részben szólnak a helyi közönségnek, rengeteg vendég érkezik ilyenkor Veszprémbe. Nagyon fontos, hogy az ide látogatók szép emlékekkel  távozzanak tőlünk, és visszatérjenek hozzánk.

– Bővíteni fogjuk a nyári kulturális eseményeket egy népzenei verbunkos találkozóval. Elengedhetetlen, hogy új helyszíneket vonjunk be: meg kell találnunk a megújuló belváros, illetve a „Kolostorok és kertek” projekt során átadott Séd-völgyi területek helyét fesztiváljaink életében.

 

Pethő Imre
Fotó: Kovács Bálint