a város arca
Arcvonal
MURAKÖZY PÉTER
A legegyedibb fesztivál

A rendelkezésre álló forrásokból kell létrehoznunk az ország legmarkánsabb és legegyedibb fesztiválját – vélekedik Muraközy Péter a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője.

A rendezvény több tízezer embert mozgat meg évente, ez azonban érthető, hiszen ingyenes, így – egy fizetős rendezvénnyel szemben – az emberek nem kockáztatnak semmit azzal, ha bejönnek a városba – árulja el a siker titkát Muraközy Péter. – Az ingyenességnek köszönhetően elérte, hogy érdeklődjenek utána az emberek, tudják, hogy színvonalas produkciókkal találkoznak Veszprém belvárosában, ahol jó értelemben véve polgári emberek szórakoznak – mondja a főszervező.

A programok alatt azonban nem mindig felhőtlen a hangulat, ugyanis vannak szervezők, akik szívesen rátelepszenek a fesztiválra, a látogató pedig nem tud különbséget tenni, akaratlanul összeköti az utcazenével. A vállalkozók többsége megérti ezt, de van, aki külön színpadot állít fel ezekre a napokra.

Az Utcazene legnagyobb előnye az a szabadság, amit a belváros ad, ugyanakkor talán ez a gyengesége is, hiszen sok minden kontrollálatlan marad. Muraközy Péter nem lát további komoly fejlődési lehetőséget, kinőtte a rendelkezésre álló helyet a fesztivál. – Lehet nagyobb neveket meghívni, jobban Veszprémre fókuszálni a figyelmet, de egyelőre nem látom értelmét. Tavaly megépült a várszínpad, ami gyakorlatilag fesztivál a fesztiválon belül, ezt szeretnénk folytatni. Sajnos az energiánk 99 százalékát a pénzszerzés veszi el. Az idei teljes költségvetés 40–45 millió forint lesz.

– Kevés magyar fellépő lesz a kisszínpadokon, többek között azért, mert nincs hazánkban olyan műfaj, hogy utcazene. A nagyszínpadra pedig azért nem hívunk magyar előadókat, mert velük számos fesztiválon összefuthatunk a nyár folyamán. Mindig is cél volt, hogy olyanokkal találkozzanak a látogatók, akiket egyébként nem hallgatnának – árulja el a fellépők összeállításának receptjét Muraközy Péter. Így lesz ez idén is, a 11. Veszprémi Utcazene Fesztiválon július 13. és 16. között.

 

 

Cseh Zoltán
Fotó: Kiss Sándor