a város arca
Arcvonal
PORGA GYULA
Veszprém, a vendégszerető város

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint városunk kulturális fesztiváljai magas minőséget képviselnek, és Veszprém tárt karokkal, nyitottan várja a hozzánk látogató vendégeket.

– Lokálpatriótaként hogyan látja, mit adhatnak a fesztiválok a városnak?

– Fesztiváljaink meghatározzák a város arcélét, erősítik Veszprém brandjét. Kiemelt rendezvényeink – a FeszprémFest, az Utcazene, a Kamera Hungária, Veszprém Rallye, a Kabóciádé, a Gizella Napok – nagyon magas minőséget képviselnek; mind szakmai szinten, mind pedig a vendégek kiszolgálásában. Ebből pedig nem szabad engednünk. Arra törekszünk, hogy fesztiváljaink ugyanolyan minőségű tartalommal bírjanak, mint amilyen kép a városról országosan kialakult: Veszprémbe jó eljönni, mert itt kiváló terméket kapok.

– Az Veszprémi Utcazene Fesztiválról és a VeszprémFestről mi a személyes véleménye?

– Teljesen más műfajt képviselnek, de meglátásom szerint az Utcazene Fesztiválon szereplő zenekarok ugyanolyan kimagasló színvonalúak, mint azok a nemzetközileg elismert sztárok, akik a VeszprémFesten lépnek fel. Az Utcazene főszervezője, Muraközy Péter szerint a fesztivál sikere és közkedveltsége már megengedi, hogy olyan profi külföldi zenekarokat mutasson be Veszprémben, amelyek kevésbé ismertek Magyarországon. Tehát mindkét fesztivál ötcsillagos a saját szférájában – a VeszprémFest természetesen az elit kultúra „zászlóshajója”, az Utcazene pedig a nagyközönségnek szól.

– Ön szerint mennyire fogadta be Veszprém az Utcazenét?

– Az Utcazenén a „könnyű műfaj” jelenik meg, amelyre elvileg az idősebb korosztály kevésbé vevő, de ha a fesztivál alatt sétálunk az utcán, akkor a közönség soraiban megtalálható a kisgyermekektől kezdve az idősebbekig mindenki. Egyszerűen a fesztivál hangulata miatt jó rajta részt venni: az Utcazene valóban Veszprém fontos és legkedveltebb fesztiváljává vált.

– Fesztiválvárosnak tartja Veszprémet?

– Szerintem jó úton haladunk afelé, hogy méltán érdemeljük ki ezt a címet. Természetesen a veszprémi kulturális palettára még férnek minőségi rendezvények. A nyári hónapokban is akadnak olyan időszakok, amikor nincs karakteres esemény, a Veszprém Aréna megépülésével és a Séd Filmszínház helyén 2013-ra elkészülő Hangvillával pedig egész évre ki tudjuk tolni a fesztiválok lebonyolítását.

– A vendégek fogadásához nyitott városra van szükség. Ön szerint Veszprém ilyen?

– Veszprém vendégszerető város. Ott lehet idegenforgalomról beszélni, ahol a városlakók szeretik a városukat. Mi –  helyi polgárok – nagyon szeretjük Veszprémet, és amit nagyon szeretünk, azt nyilvánvalóan tudjuk ajánlani is. Amikor az Utcazene során nagyobb és kisebb városokból érkeznek vendégek és zenészek, és beszélgetek velük, mindig hangsúlyozzák, hogy ezt a fesztivált nem minden városban lehetne megszervezni. A felmérések is azt mutatják, hogy Veszprém tárt karokkal és nyitottan várja vendégeit. A hozzánk ellátogatók pedig pozitív élményekkel távoznak a Veszprémből, és ez nem csak a természeti és az épített örökségnek, valamint a programoknak köszönhető, hanem az itt élő barátságos emberek is.

 

Szaksz Balázs
Fotó: Kovács Bálint