a város arca
Arcvonal
KARIKA KEDVENCEI
A művész arcképe kedvencein keresztül

Kedvenc zenéje: A zene az élete része volt. Csak gondolod, hogy könnyű egy kedvencet kiemelni. Mikor milyen hangulata volt, azt hallgatta szívesen. Operát is. Sokszor. Egyébként ha főzött, teregetett, udvaron bográcsozott, mosogatott, buszon-vonaton utazott, takarított, ásott vagy fát ültetett... mindig szólt a zene. Órákig tartó válogatásai voltak, elindította, s közben tevékenykedett. Az biztos, egy dallam rendszeresen visszatért, talán többször volt felvéve a sorba, nem véletlen, ez pedig az Animals: House Of The Rising Sun (A felkelő nap háza).

Kedvenc könyve: Charles Dickens: Karácsonyi ének

Kedvenc filmje:  Nagyon szerette a filmeket...hatalmas filmgyűjteménye volt, a legtöbb általa szeretett filmet eredeti nyelven, angolul nézte.... Nem tudok kiemelni egyet...időnk nem volt sok filmekről beszélgetni, de amiket emlegetett: Féktelenül, A maszk, Halhatatlanok, Indul a bakterház, Brian élete, Szemfényvesztők, Egy asszony illata, Tortura, ....Szemtől szemben

Kedvenc előadása: La Mancha

Kedvenc szerepe: Húha... A könnyed, vígjátékbeli szerepeit is nagyon szerette, büszke volt rájuk, még a főiskolás fegyverhordozó szerepeiről is szeretettel mesélt, hisz rengeteget tanulhatott a "nagy öregektől", imádattal figyelte Öket. De ami később  igazán fontos volt számára, hogy azonosulhatott a figurával, hogy eljátszhatta és mindig hálával emlegette,  az Pertics Jenő, a szegedi Janikában Kaszával. Egyértelmű, hogy nem véletlenül vette elő jóval később Kassán. A Prah és az Elsőtétítés férfi főszerepei is - azon túl, hogy maga is rendezte a produkciókat - nagyon sokat jelentettek neki. Utolsó szerepét,a Munka köz Ferijét nagyon-nagyon szerette. És hát... Seress a Szomorú vasárnapból. 

Kedvenc étele: Több ilyen volt. Imádott főzni, és jól is főzött. Családnak, kollégáknak, társulatnak, barátoknak.... csak hogy adhasson. A szívét-lelkét belefőzte egy-egy nagy bográcsba. S amikor a sors úgy hozta, hogy szinte éhezett - arról nem véve tudomást - 2 szál zöldségből is képes volt szenvedéllyel és szeretettel ünnepi ebédet készíteni. Mert, ahogy az életében mindent, a főzést is szenvedéllyel űzte. Mégis, a kedvencek: sültek - a pulyka szárny volt a specialitása; sajtok, mindenek előtt a raclette és a kéksajt; minestrone és a bableves, valamint édesanyja töltött paprikája és rakott piskótája. No meg az erőspaprika. Az elmaradhatatlan volt az asztaláról. 

Kedvenc itala: Mikor mi... :-) A 2000-es évek elején a Jéger, nyári melegben a sör, Whisky - tompításnak, depressziós időszakban felszültségoldásra; saját elmesélése szerint az ízét soha nem kedvelte. Az utóbbi 2 évben, mivel alkohol tartalmú italokat soha nem ivott, kedvencei voltak a gyümölcsteák, "egy jó kávé", a saját maga által készített gyümölcsjoghurt (saját aludttej + dzsem, befőtt, friss gyümölcs), a favorit pedig a "barackfröccs": 1dl őszilé + 2 dl szóda.

Kedvenc városa: New York

Kedvenc színésze: Al Pacino

Kedvenc színésznője: Michelle Pfeiffer

 

Fotó: Miskolci Nemzeti Színház