Nasska néven nyílt 2014 decemberében Veszprém új, kézműves rétest készítő és árusító helye a Kereszt utcában. Az egyelőre egyszemélyes vállalkozásról a tulajdonos, Csorba Judit mesélt nekünk.
– Mióta foglalkozik rétesek készítéssel?
– Korábban évekig a színházi szakmában dolgoztam, emellett pedig otthon készítettem süteményeket, amit rendkívül élveztem. Amikor vége lett a színházi életnek, elgondolkoztam azon, hogy mivel kellene foglalkoznom. Egészen véletlenül ismerkedtem meg a réteskészítéssel, amit az évek során úgy megszerettem, hogy eldöntöttem: megszerzem a cukrász képesítést, hiszen ez kellett ahhoz, hogy saját vállalkozásomat elindítsam. A feltételek pedig nemrég álltak össze ahhoz, hogy 2014 decemberében üzletet nyissak Veszprémben.
– Milyen termékeket készít pontosan?
– Az üzlet fő profilja elsősorban a rétes és a pogácsa, amiket a nap folyamán folyamatosan helyben sütök. A pogácsákból a klasszikus sajtos, krumplis és töpörtyűs ízesítés mellett a káposztás is megtalálható. A rétesekből a négyféle túrós ízesítés mellett főleg szilvás, meggyes, többféle mákos és káposztás ízesítésűt készítek. A karácsonyi időszakra szezonálisan bejglivel készültem, nyárra pedig több gyümölcsös ízű rétessel bővítem a kínálatot.
– Milyen a veszprémiek ízlése?
– Eddigi tapasztalataim szerint az itteniek nagyon szeretik a káposztás ízeket, mind pogácsában, mind rétesben. A férfiak elsősorban a tökös-mákost, míg a nők inkább a meggyes és a szilvás réteseket kedvelik. Egyébként számomra rendkívül örömteli, hogy az üzlet rövid fennállása alatt szert tettem nem egy törzsvásárlóra. Ők mindig ugyanazt keresik.
– Hogyan készülnek a termékei?
– Minden alapanyagot – tölteléket, tésztákat is – magam állítok elő helyben. Rendkívül ügyelek arra, hogy minden élelmiszer friss legyen, ezért például befőtt gyümölcsöket s em használok, és a mákot is frissen darálom le. Igyekszem hazai alapanyagokból dolgozni. A rétesek tésztáját nem réteslisztből, hanem sima búzalisztből készítem. Véleményem szerint, ha jó a liszt, a pihentetésen és az alapanyagok jó arányán kívül nincs másra szükség.
– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Hosszú távú terveim közt természetesen az üzletfejlesztés és bővítés szerepel, jelenleg azonban az a célom, hogy a mostani üzlet biztos lábakon álljon, és a vendégkör tovább bővüljön. Emellett a cukrásztermékekhez képest kicsit másik vonalat képviselve elkezdtem kutyakekszet is készíteni. Jelenleg még elég kezdeti stádiumban van, de a jövőben ezeknek az értékesítésével is szeretnék foglalkozni.
Gesztesi Ákos
Fotó: Babják Tamás