a város arca
Arcvonal
ÉLTETŐ BALATON
Helyi termékek nem csak helyieknek

Az Európai Unói vidékfejlesztési politikáján keresztül 1957 óta folyamatosan azon munkálkodik, hogy az unió területén megfelelő mennyiségű munkahelyet és élelmiszert biztosítson, emellett nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, a vidéki kultúra és örökség megőrzésére. Ennek tükrében született meg az Európai Unió LEADER (francia: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) programja. Hogy térségünkben miként történik a vidékfejlesztési program megvalósítása, arról Szabados Zsuzsannával, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetőjével beszélgettünk.


– Miért jött létre, és miként dolgozik az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület?

– Az európai uniós csatlakozást követően a LEADER vidékfejlesztési program mintájára megalakult térségünkben a Balaton-felvidék Akciócsoport. A 2007–2013-as uniós pályázati ciklusban ki kellett dolgoznunk egy helyi térségfejlesztési stratégiát, és akkor állt össze a 60 településes együttműködés. A későbbiekben ahhoz, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériummal szerződni tudjunk a stratégia megvalósítása érdekében, alapítani kellett egy jogi személyiségű szervezetet, ez lett az Éltető Balaton-felvidékért  Egyesület. Így vált lehetővé, hogy a helyi vidékfejlesztési stratégia mentén a mi fejlesztési stratégiánk megvalósítására is lehessen pályázatokat kiírni. A civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok hozzájutottak ezekhez a pályázathoz, és ők azok, akik végső soron megvalósítják. Vagyis mi mintegy közvetítőként funkcionálunk a minisztérium és a pályázók között.

– Mit tudnak nyújtani a tagoknak?

– Egyesületünk legfőbb célja a helyi társadalmi és gazdasági fejlődés támogatása a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai kínálat népszerűsítésén keresztül. Próbálunk mindenfajta együttműködést aktivizálni, hogy erősödjön a térség gazdasága. Több mint 250 egyesületi és hálózati tagunk van, ami több mint 300 különböző partneri együttműködést jelent. 2013–2014-ben közösen alakítottuk ki a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidékért Védjegyrendszert”, amely magába foglalja a vidék minősége logót, és emellett minden terület rendelkezik a maga identitását kifejező logóval. A védjegy keretén belül jelenleg három szakmaspecifikus csoporttal dolgozunk, ezek az élelmiszer-, a kézműves- és a kisipari termékek, valamint a turisztikai szolgáltatások. Összességében jelenleg 71 védjegyesünk van, és folyamatosan bővítjük a kört.

– Kik csatlakoznak az egyesületbe, és kik kaphatnak védjegyet?

– Az Éltető Balaton-felvidék Egyesületbe folyamatosan, míg a védjegy használatához minden év áprilisig lehet jelentkezni. Az egyesületi taggá válást tagfelvételi nyilatkozattal és 2 tag ajánlásával lehet kérni. A védjegyessé válás folyamata ettől természetesen eltérő. Védjegyessé az válhat, aki megfelel a minősítési szabályzatrendszernek, amely a honlapunkon is olvasható. Négy alapvető területen kell eleget tenni a szempontoknak: környezeti, társadalmi, gazdasági felelősségvállalás és szakmaspecifikus területeken. Mindenkire vonatkoznak az általános szabályok, például hogy csak azok használhatják a védjegyet, akiknek székhelye, telephelye az egyesület illetékességi területén található. Vállalniuk kell, hogy népszerűsítik védjegyes termékeinket – nem csak a sajátjukat –, így is erősítve az együttműködést, hozzájárulnak a közös marketinghez, és rendezvényeiken a többi védjegyest is propagálják. Megesik, hogy mi keresünk meg kistermelőket, például vásárokon, de mára már többnyire maguktól jelentkeznek. Jelenlegi védjegyeseink közül kiemelném a Barátcsuha Borházat, hiszen az országban egyedül csak itt lehet  barátcsuha fajtájú szőlőből készült bort kapni. A Dobosi Pincészet és a Gergely Borház kiemelkedő a bio borokat állít elő, a Biomannarax organikus gyógytáplálék termékcsalád sokak szemében superfood kategória, a Csicsó Kerámiáknál még az egyes festékeket is maga a keramikus állítja elő, nincsen párja a Monoszlói Gaál Ferenc által készült szemes cserépkályhának, az ukki eperből készült lekvárnak, és Dávidné Kérni Márta „Egészségbomba” szendvicskrémjei is kitűnőek… és folytathatnám a sort, hogy mennyi-mennyi csodálatos értéket rejt vidékünk.

– Hol lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez?

– A termékek egyedileg sok üzletben kaphatók, négy boltban azonban kiemelten értékesítjük azokat: a CBA-Príma Fék üzletházban, Balatonakaliban, a Nagy csemegeboltban Ukkon, Sümegen a Kamilla kézműves boltban, és Törökbálinton „Az én kis falum” reggeliző és kisboltban. Ezekben az üzletekben a termékek mellett az arculatunk is megjelenik. Önálló arculattal, de nagyon sok védjegyes terméket értékesít Budapesten a Balatoni Ízlelő is. A kereskedéseken kívül a Művészetek Völgye Éltető Völgy udvarban és különböző vásárokon is megjelenünk közösen.

– Mi a távlati vágyuk, elképzelésük ezzel a rendszerrel?

– Felgyorsult világunkban sokat változtak a fogyasztói szokások, igyekszünk alkalmazkodni ezekhez, és még több üzletben megjelenni. Szeretnénk, ha egymással párhuzamosan tudnánk az értékesítést és a termelést is erősíteni, még több munkahelyet teremteni a fiatalok számára is, hogy ne csökkenjen folyamatosan falvaink lakosságszáma. Emellett fontos, hogy idővel a pályázati forrásoktól függetlenül, önállóan tudjon folytatódni ez a tevékenység.
 

Dörgicsei Borház

A Dörgicsei Borház 2010 óta a falu főutcáján, a Balaton-felvidék tájjellegű boraival várja vendégeit. Boraik különlegességét a sajátos mikroklímájú dörgicsei medencében termő szőlőfajták, a nagy odafigyeléssel történő feldolgozás és a borokkal kapcsolatos egyedi gondoskodás biztosítja. A Dörgicsei Borház egész évben fogadja vendégeit, borászatuk nem csupán a boraitól különleges, őrzik a helyi értékeket, és vendéglátásuk hangulata visszaadja a Balaton-felvidék lényegét. Mlinkó  István tulajdonos, a Dörgicsei Borház borásza elkötelezett híve a Dörgicse környéki borkultúra megőrzésének. A borok minőségét gondos kezek munkája garantálja a telepítéstől kezdve a metszésen át egészen a feldolgozásig. A családi borászatban az egyik legfontosabb elv a szőlőtőkék terhelésének visszafogása, hogy a fajtajelleg kellően kidomborodhasson. Kínálatukban a tájnak megfelelő borfajták fedezhetőek fel, mint például az olaszrizling, a szürkebarát, a furmint, a kékfrankos, de a rosé és vörösborok hívei is találnak kedvükre valót. Örvényesi borházukban, a 71-es főút mellett saját borukon kívül már más védjegyes termékeket is értékesítenek, és balatonakali présházukban is várják a vendégeket.

 

Dobosi Nóra
Fotó: Babják Tamás