a város arca
Veszprémünk
NAVRACSICS TIBOR
Része vagyok a városnak

Veszprém egykori országgyűlési képviselője, az Európai Unió jelenlegi biztosa, dr. Navracsics Tibor közismerten rajong szülővárosáért, Veszprémért. Számára ez a világ közepe, ezer szállal kötődik Veszprémhez.

„Veszprém része az életemnek, a személyiségemnek. Ezer szállal kötődöm hozzá. Itt születtem, itt jártam iskolába, felnőtt életem egy részében is itt éltem. Manapság a munkám Brüsszelhez köt: de mindig azt mondom, Veszprém az otthonom. Veszprémben élek, és itt nem az eltöltött idő mennyiségére, hanem a minőségére gondolok. Ha nem jöhetek, akkor ténylegesen érzem a hiányát. Azt is nagyon nehezen viselem, ha csak átutazom rajta, és nem állhatok meg. Ilyenkor nem a körgyűrűt választom, hanem keresztülmegyek a városon, mert legalább addig is itthon vagyok.

Veszprém számomra az ország, de talán a világ legszebb városa. Bármerre járok az országban, mindig "közvélemény-kutatást" végzek, és megkérdezem: ismerik-e Veszprémet? Tetszik-e nekik a város?  Legtöbbször azt a sztereotip választ kapom: az állatkertet és a viaduktot ismerik. Pedig ennél sokkal több látványosság, érdekesség van Veszprémben. Ott van a vár, amely önmagában épületeivel, templomaival a kereszténység emlékhelye, és bizonyítéka, hogy ezer szállal kötődünk Nyugat-Európához. Gyönyörű a kilátás a várból a Bakonyra, vagy a vár alatt található paraszti-polgári házakra és a Benedek-hegyre.

Veszprém egy igazi zöld város.  Domborzata miatt völgyek, dombok, ligetek váltják egymást.  Lakosai együtt élnek a természettel. Mindig azt mondtam, aki Veszprémben él, olyan, mintha állandóan kirándulna. Csak ki kell sétálnia a Séd völgyébe, vagy elmennie a Bakonyba, Balatonra, melyek néhány kilométerre terülnek el a várostól.

Ha Veszprémben vagyok, biztos beugrom egy kávéra a belvárosban található Incognito kávézóba. Ott mindenki ismerős, mindig lehet valakivel szót váltani. Ahova még biztos elmegyek, az az Utas és Holdvilág Antikvárium. Molnár Sanyi hangulatos könyvkereskedése egy igazi rock-szentély, társasági- és találkozóhely, de egyben otthon is, hiszen a Sanyi szinte ott él.

Veszprém egy időfolyam, amelynek részei vagyunk, majd kiszállunk belőle, és jönnek az újak, aztán megint az újak. Előttünk itt járt Petőfi Sándor, Cholnoky Jenő. És része vagyok én is a városnak, olyan része, aki próbál is tenni valamit érte, valamit alakítani rajta, hogy utódaink legalább annyira élvezzék ezt a gyönyörű, kivételes karakterű települést, mint mi magunk.

Ezért jut minden nap eszembe a város. Lélekben minden nap itthon vagyok, gondolataim sokszor itt járnak. Veszprém számomra nem pusztán földrajzi hely. Veszprém része a személyiségemnek. Amikor magamról beszélek, gondolkozom, amikor megpróbálom elhelyezni magamat valahol az életben, akkor az mindig Veszprémmel együtt történik.”

 

Vportré
Fotó: Kovács Bálint