a város arca
Arcvonal
SCHŐNIG MÁRTON
Szerethető szabálytalanság

 

2013 júniusában nyitott meg a Veszprémvölgyben, a várdomb tövében a Fricska bisztró, amely egyedi kialakításával, bensőséges hangulatával és szabadtéri programjaival azóta Veszprém egyik kedvelt kikapcsolódási színhelyévé vált. A tulajdonossal, Schönig Mártonnal beszélgettünk.

Kicsit rusztikus, kicsit romkocsmás, nagy, fehér falakkal és gerendákkal tagolt terében egyszerre keveredik a modern és a régi – a Fricskát bizony nehéz beskatulyázni egy kategóriába, az azonban biztos, semmiképpen sem átlagos. A hely egyaránt alkalmas nagy, tartalmas beszélgetésekre és közösségi kikapcsolódásra, de arra is, hogy bekucorodjunk egyik sarkába, és elmélyedjünk a könyvespolcról leemelt kötet lapjai között. A lakberendezés szerelmeseinek könnyen megakad a szeme a nagy műgonddal kialakított apró részleteken, mindenki másnak pedig a gyönyörű környezeten, a Séd-patak völgyén és a vár látványán, amelyek még otthonosabbá varázsolják a Fricskát.

– Mennyire egyedülálló ez a térkialakítás a régióban?

– A Fricskához hasonló hely nem nagyon fordul elő a közelben. Balatonfüreden van egy hasonlóan eklektikus világú bisztró, a Manézs, amely egy cirkuszi kocsi átalakításából született meg, és kerthelyiség is tartozik hozzá, nagyon jól néz ki, viszont a Fricskával ellentétben nem egy komplett épület. Efféle térelrendezésű romkocsmák találhatók Budapesten, de kis közösség lévén nálunk sokkal bensőségesebb, személyesebb a hangulat, amit a zöld környezet is fokoz. Ott rengetegen fordulnak meg, mindig új emberek térnek be a romkocsmákba, köztük sok turista is. Bár hozzánk is egyre több vidéki jön, és sokan közülük újra és újra visszatérnek, zömében veszprémiek adják a törzsközönségünket.

– Mennyiben volt adott, hogy ebben a környezetben szülessen meg a Fricska?

– Szerintem ez nagyon jó hely, hiszen ami a hátránya, az egyben az előnye is: ugyan távolabb esik a városközponttól, de szép zöld gyep vesz körbe bennünket, itt csordogál a Séd, gyönyörű látványt nyújt a vár, igazán nyugodt környezetben kapcsolódhatnak ki az emberek. Igazi családias légkör uralkodik nálunk, gyakorlatilag minden generáció megfordul itt, a legkisebbektől a legidősebbekig, fiatal szülők a gyerekeikkel, nagypapák az unokáikkal. Lazaságra törekszünk, hozzánk például bátran jöhetnek kutyások is, az én kutyám, Piri is gyakran itt van. Tíz évvel ezelőtt kint dolgoztam Amerikában, amikor eldöntöttem, hogy egyszer lesz egy weimari vizslám, amely egy nagyon ritka kutyafajta, nemrégiben rátaláltam Pirire Veszprémben. Azóta ő a Fricska sztárja.

– A Fricskát nemcsak elhelyezkedése és térkialakítása, de programkínálata is megkülönbözteti a hagyományos vendéglátóhelyektől.

– Igyekszünk minél több lehetőséget kínálni a vendégeinknek, hogy ne csak egy italra térjenek be, hanem hosszabb időt is el tudjanak tölteni nálunk, és jól érezzék magukat. Rendszeresen vannak kiállítások, többször adtunk helyet a VÉKA előadásainak – mellettünk helyezkedik el egyébként az általuk létesített utcakönyvtár –, és minden hétvégén fellép a Fricskában egy-egy énekes, zenekar vagy dj. Anyagi lehetőségeinkhez mérten próbálunk a veszprémiek mellett országos neveket is elcsábítani hozzánk, ezzel is növelve a hely színvonalát – többek között járt már itt a Maszkura és a Tücsökraj nevű zenekar, Zagar és Palya Bea. Igyekszünk minden réteget megcélozni, minden műfajból elhozni egy kicsit, ezzel mi is tudjuk színesíteni a vendégkörünket. Néhányszor tartottunk már karaoke estet, ezt tervezzük a jövőben is, és lesz az idősebb korosztálynak is egy buli. Alapvetően a koncertek az épületben folynak, de szeretnénk majd egy-kettőt kivinni a szabadba, persze a környék lakóinak nyugalmát is szem előtt tartva. A gyerekeknek kedvezve ugrálóvárakat állítottam fel az épület előtt, szeretnék kifejezetten nekik szánt gyerekprogramokat is kialakítani. Emellett nagy álmom egy kertmozi megvalósítása, erre már tavaly is volt néhány kísérletünk, és szeretném, ha idén még többször adódna rá lehetőségünk. Legkedvesebb gyerekkori emlékeim közé tartozik a kertmozizás, és a gyerekek még ma is imádják, holott szinte teljesen eltűnt az életünkből. Ezért is tartom fontosnak a visszahozását – a szomszédos épület, a malom fala kiválóan alkalmas lenne a vetítésre, a várból is lehetne látni, mindez pedig elképesztően jó hangulatot árasztana.

– A sokszínű programok arra engednek következtetni, az Ön életében is fontos a kultúra.

– Nekem ezek az élmények mindig a gyerekkoromat idézik fel, és nagyon élvezem azt a bensőséges hangulatot, amelyet például a Palya Bea koncert adott, amikor a lépcsőn ülve hallgattuk az énekesnőt, ő pedig mezítláb énekelt nekünk, mintha csak otthon lennénk egymás között.

– Az egyediség a Fricska konyhaművészetében is jelentkezik. Honnan jött az ötlet a grillkonyhához és a kézműves fagyihoz?

– Alapvetően nagyon kicsi konyhával rendelkezünk, és ezt a hátrányunkat szerettük volna valahogyan áthidalni, hiszen fontos, hogy ha megéheznek a vendégeink, akkor tudjanak valamit enni. A szabadban gyakorlatilag végtelenek a lehetőségeink, ezért aztán ott alakítottunk ki egy grillkonyhát. Az előkészítés továbbra is a konyhában zajlik, minden más azonban kint, az emberek szeme láttára. Szerintem ez nagyon jó lehetőség, mert a vendégek ritkán pillanthatnak bele abba, mi zajlik a konyhapult mögött, ez a megoldás pedig amellett, hogy látványos, még inkább növeli a ház családias hangulatát. Számomra nagyon fontos,  hogy személyes kötődés alakuljon ki a vendéglátó és a vendég között. Nálunk mindenki beszélgethet a szakáccsal, elmondhatja a kívánságát az étellel kapcsolatban. Egyediségre törekszünk minden téren, mi magunk állítjuk elő az alapanyagainkat, pl. a húspogácsát a hamburgerbe, a ketchupot, a mustárt. A fagyinál is ezt tartottam szem előtt. Úgy gondoltam, a Veszprémvölgy a mi Városligetünk, ami fagyi nélkül nem az igazi, és ha már lesz fagyink, akkor az a legjobb legyen, még ha ezért Budapestről is kell szállítatnom azt. Kézműves fagyit árulunk, a legkülönlegesebb ízekben – levendulásat, bazsalikomosat – egy kicsit meg van „fricskázva” ez is.  

– Mennyiben tükrözi a hely az Ön személyiségét?

– Noha eredendően nem én vagyok az üzlet szülőatyja, teljes mértékben engem tükröz. Öt éve a házban lakom, akkor ismerkedtem meg az eredeti tulajdonosokkal, amikor megvették, és nagyon sokat segítettem már a kezdetekben is, például a kapcsolatrendszer kialakításában, majd az üzletet vezettem, sokan azt is hitték, enyém a hely, mert épp olyan szabálytalan, mint amilyen én vagyok. Egy kicsit új, egy kicsit régi, beleillik ebbe a szinte falusias környezetbe, és mégis modern. De azt hiszem, pont attól tud működni, hogy ennyire visszaköszön benne a személyiségem.

– Melyek a további célok? Hogyan látja a Fricska életét öt-tíz év múlva?

– A legfontosabb lenne megtartani ezt a színvonalat, és a jövőben még előrébb lépni, valamint a programok minél szélesebb palettáját kínálni – szerintem erre egy jó csapattal reális esélyünk van. Hosszú távon jó lenne a malomban egy múzeumot kialakítani, de ehhez rengeteg anyagi ráfordítás kellene. Egyelőre szeretnénk a grillkonyhát az ősszel behozni az épületbe, hogy a hidegben is megmaradhasson a látványkonyhánk. A la carte éttermet semmiképpen sem szeretnék, szerintem a kandallóval és egy kisebb látványkonyhával is meg tudnánk tölteni a teret. Nem ragaszkodunk mereven a megszokott dolgokhoz, és úgy néz ki, ezt az emberek szeretik, így aztán, bár nem szokásom előre tervezni, abban biztos vagyok, hogy öt-tíz év múlva is működni fog a Fricska.

 

NÉVJEGY

Schönig Márton Veszprémben született. 2005 és 2009 között az Eplényi RFV Sípálya Kft. ügyvezetője volt. 2013 júniusában nyílt meg a Fricska bisztró a Séd völgyében, amelynek előbb üzletvezetője, majd tulajdonosa lett.

 

Bertalan Melinda
Fotó: Vékony Balázs