a város arca
Piros-fehér-zöld
Poller Imre
Zöld gondolkodás, zöld jövő piros-fehér-zöldben

"A Földanya szeret, befogad, megajándékoz minket. Tegyük vele mi is ugyanezt: a kincseink közösek, a világunk egy." (A Balaton misztériuma - Időtlen harmónia ember és természet között) Az ősi társadalmakban tudták ezt, működött is, mára azonban a helyzet megváltozott.

A nyugati típusú konzum-társadalmakban legfőbb érték lett a pénz, elsődleges cél a minél nagyobb profit elérése. Idővel egy szűk réteg mérhetetlenül gazdaggá vált, óriási hatalomhoz jutott - a természet, a Föld és nagyon sok ember szenved ennek a következményeitől. A hagyományos értékek háttérbe szorultak, a mértéktelenség következtében felborult az ember - természet közti egyensúly, aminek klímaválságok, természeti katasztrófák, járványok lettek a következményei. Az anyagi veszteségen túl ez kihat az emberek egészségi állapotára is, sokan félelemben, bizonytalanságban élnek. Mindez különböző testi-lelki betegségek kialakulásához vezethet, magas a depresszióban, mentális betegségekben szenvedők száma is.

A Föld környezeti- és az emberek egészségi állapota szorosan összefügg. Terjed a zöld gondolkodás, de igazi áttörést eddig nem sikerült elérni. Az ökológiai gondolkodáson és a hagyományos kultúraképen túlmutató új kultúrakép kialakítása, kultúraváltás is szükségessé vált. Az ember és természet viszonya napjainkra annyira megromlott, diszharmonikussá vált, hogy önmagában technikai eszközökkel nem hozható helyre - szükség van az emberi oldal átalakítására is, ha komoly és tartós változást akarunk elérni. Kik tudják visszaállítani a harmóniát és hosszú távon fenntartani az egyensúlyt?

Akikben szeretet van, akik ismerik az igazi szeretetet, amely az emberi létezésnek egy más dimenziója, a teljességet adja: színe a piros. Akikben csend, béke, tisztaság van: az fehér. És így forduljunk a természet felé, simuljunk bele: a zöldbe. Piros, fehér, zöld: a magyar nemzeti trikolor. Ezt üzenjük Európának is: zöld gondolkodás, zöld jövő piros-fehér-zöldben. Az ilyen ember nem akar kihasznalni senkit és semmit, kincs embertársai es a Föld számára is. Az egókon túl, igazi énjeink összekapcsolodásával megsokszorozhatjuk magunkat, megtapasztalhatjuk a valódi közösségi létezést. A természettel harmóniában ez az igazi gazdagság, hiszen a 'kincseink közösek, a világunk egy.'"

Poller Imre