a város arca
Tárlat
Oravetz Dani névjegy

KEDVENC...

hely Veszprémben?
A Királynék gyönyörű városában legkedvesebb pipázó helyem a Szerelem-sziget, s a Kolostorok és Kertek mesebeli hangulatú sétánya egészen az egykori csónakázótóig. Törzshelyem az első önálló kiállításom helyszíne, a “Kávé- és Teaház az Íródeákhoz”. Mai napig magával ragad a terasz hangulata a Megyei Könyvtár udvarán, a házigazdák és a személyzet kedvessége és nem utolsó sorban az igazi baráti közösség, ami az évek során kialakult.

Balaton vagy Bakony? Miért?
Második szerelmem gyermekkorom óta rendíthetetlenül a Balaton. Ezernyi szál és élmény, érzés köt a Magyar tenger partjához. Ugyanilyen meghatározó hely életemben a Balaton-Felvidék, azon belül is a Káli-Medence, ahova rendszeresen járunk kirándulni Múzsámmal, ha igazi feltöltődésre vágyunk.

külföldi hely?
Mélyen magával ragadott Toszkána és Firenze hangulata, megérintett az ottani táj szépsége, az emberek vendégszeretete. Felemelő érzés volt a nagy művészek lábnyomát taposni, és a helyi kulináris csodákat kóstolni. Nagy álmom, hogy egyszer részt veszek egy toszkán művészeti túrán. Sokszor hallgatom ábrándozva Andrea Bocelli koncertfelvételeit, s a zene szárnyán képzeletbeli utazásokat teszek Toszkánában.

étel?
Szeretem a finom ételeket, ugyanakkor nem vagyok válogatós. Mégsem tudnál olyan ételt elém tenni, ami számomra felülmúlná imádott Nagymamám székelykáposztáját. Összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy már soha többé nem kóstolhatom... Múzsám főztje persze kárpótol, hiszen nagy szerencsémre megtanulta Mamától a konyhai mesterfogásokat is.

ital?
Jókedvvel kóstolom a házi készítésű szörpöket, a balatonfüredi savanyúvizet, s egy csésze fekete mellett szívesen filozofálgatok a világ nagy dolgairól.

festő?
Életemben a legmeghatározóbb nagy előd a szürrealizmus atyja, Salvador Dali. Már  kisgyermekként érdeklődéssel nézegettem az iskolapadban műveit. A magyar művészek közül Csontváry, és a “Magányos cédrus” a kedvencem. Ha Pécsett kirándulunk, mindig hosszan csodálom ezt a szívbemarkolóan csodás alkotást. Munkácsy Mihály életútja, művészete is nagy hatással volt rám. Előszeretettel néztem nemrégiben a francia impresszionisták életét bemutató filmsorozatot is. A kortársak közül egyértelműen mestereim: Horváth Lajos és Sáska Tibor művészi világa a legkedvesebbek számomra.

író-könyv?
Irodalom kedvelőként nagyon nehéz kérdés elé állítottál, ugyanakkor vallásos emberként egyértelmű a válaszom. Számomra a Biblia az a könyv, amely a legmeghatározóbb az
életemben. Azt gondolom, hogy a Bibliai igék iránymutatása napjainkban szó szerint úgy kell, mint egy falat kenyér. Mindamellett, hogy hiszem és élem tanításait, Isteni kegyelemnek élem meg, hogy ez egy mindannyiunk számára elérhető, megbízható életvezetési tanácsadó. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a legtöbb embertársat összefogó, s megosztó írás is egyben. Ugyanakkor ismét Nagyanyám gondolatai jutnak eszembe: “Ha az emberek betartanák a tíz parancsolat iránymutatásait, akkor megtapasztalhatnánk a földi mennyországot.”

zene?
Mindenevő vagyok, ami a zenei világomat illeti. A kedvenceknél maradva gyermekkorom meghatározó zenei alapját adta Freddie Mercury és a Queen munkássága, illetve egy másik véglet, a Depeche Mode belül élő világa. Manapság főként Chill-hopp-ot és Japanese Lo-Fi-t hallgatok, mindamellett, hogy szívemnek rendkívül kedvesek a hárfán megszólaltatott dallamok is. Úgy érzem, hogy a zenében is a nyugalmat, a létezés egyensúlyát keresem.